Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

‘Cumhurbaşkanı olmasaydı bu pislikten (FETÖ) kurtulamazdık!’

Önceki akşam Vehbi Koç'un uzun yıllardır ALS hastalığıyla mücadele eden kızı Türkiye'nin öncü iş kadınlarından Suna Kıraç'ın Rıdvan Akar tarafından kaleme alınan ve içinde eğitim, kültür ve sağlık alanında başlattığı sivil toplum girişimlerinin başarı öykülerini anlatan ikinci kitabı 'İdealler Gerçekleşirken: Suna Kıraç'ın tanıtım toplantısında eşi İnan Kıraç ve kızı İpek Kıraç ile bir araya geldik.
İlk baskısı 2006'da yapılan 'Ömrümden Uzun İdeallerim Var' kitabının devamı niteliğindeki yeni kitabın tanıtımı sonrasında, bir grup gazeteci İnan Kıraç ile sohbet etme fırsatı da yakaladık. İnan Kıraç sohbet sırasında dünyaca ünlü mimar Frank Gehry'e çizimini yaptırdıkları 200 milyon dolarlık müze projelerinin o dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından beğenilmesine ve istenmesine rağmen bir türlü gerçekleşmemesiyle ilgili olarak ilk kez adres gösterdi ve "Bu kadar sevgiyle karşılanan bir projenin sekteye uğramasının sebebi FETÖ olabilir. Ben yanlızca bu olayı anlattığım bir kitap da yazdım geçen yıl. Bu projeyi istemeyenlere bakınca durumu görüyorsunuz" diye konuştu.
Kıraç, Koç Holding'e CEO'luk yaptığı 1992 ile 1998 arasında, grubun 3 bin 800 bayisinden 80'inin bu yapılarla ilgili olduğunu tespit ettiklerini, o zaman bir şey yapmadıklarını da hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın kurulmasının nedenlerinden biridir.
Suna'yı çağırıp kurmuşlardır.
O dönemde Fatih Belediye Başkanı olan Sadettin Tantan da çok mühimdir. O da çok destek verdi." İnan Kıraç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın FETÖ'ye karşı verdiği mücadeleye ilişkin ise şu yorumlarda bulundu: "Samimiyetle söylüyorum bu adam bu kadar kabiliyetli, bu kadar kafası işleyen, bu kadar sistemli olamaz. Dünyanın her tarafında var bu adam. Bu bakımdan Cumhurbaşkanını hayranlıkla seyrediyorum.
O olmazsa biz bundan (pislikten) kurtulamazdık." Geçmiş dönemde FETÖ'nün Galatasaray'a sızmak için neler yaptığı konusunda da bilgi veren Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Galatasaray Lisesi Türkiye'nin en iyi çocuklarını alır. Biz de baktık ki Galatasaray Lisesi'nin kayıt tarihlerini bulmuşlar. Lisenin yatakhaneleri kapalıdır o tarihlerde.
Bunu biliyorlar ve kayıt yaptıracak aileleri arayıp bu devrede sizi misafir etmek isteriz diyorlar. Bir yıl böyle oldu. Bunu tespit edince ben dedim ki 'eğer böyle bir durum varsa çocukları alın' otele yerleştirin." Mustafa'ya 'ne yaptın sen' dedim!
İnan Kıraç, Vehbi Bey o dönemde hadiseyi gördüğünü hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Vehbi Bey, o kadar güzel tarifini yapıp, şekillendirdi ki onun bize uyarıları olmasaydı olmazdı. Rahmetli Vehbi Bey zamanında Aydın Boysan ile birlikte geldiler ve 'Bu adam çok tehlikeli' dediler. Suna da ben de Rahmi (Koç) de bu işe hiçbir şey yapmadık. Hep mesafeli olduk. Mesela Mustafa tesadüfen gitti.
Mustafa'ya dedim ki 'Ne yaptın sen. Dedenin vasiyeti var bu konuda, bilmiyordu. Rahmi Bey'e gittik, vasiyeti söyler misin dedim, söyledik. Rahmi Bey, 'İnan haklısın' dedi. O kadar dikkat edilmesi gereken hususlar ki..."
İnan Kıraç, Avrupa'nın en iyi otomotiv sektörü fabrikalarının da Türkiye'de olduğunu söylüyor ve "Markamız yok ama o da olacak.
Biri çıkacak ve yapacak" diyor. Kıraç, Karsan olarak ABD'de 284 bin aracını yenileyecek olan Posta Ofisi'nin ihalesine katıldıklarını ve ihaleyi almak konusunda umutlu olduklarını da söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA