Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

“Bir İş’e Yara”yacak kadınlar

Sosyal girişimciliği Türkiye'de başarıyla uygulayan ve de b-fit markasıyla Türkiye'de 500 bin kadına dokunmayı başaran Bedriye Hülya, daha çok kadını girişimci yapma huyundan vazgeçmiyor. İyi ki de vazgeçmiyor. JPMorgan Chase Vakfı gibi kadın istihdamı konusunda ciddi projeleri destekleyen kuruluşlar da bu yüzden ilk onun kapısını çalıyor.
JPMorgan Chase Vakfı, Hülya'dan kadın istihdamı, girişimciliği ile ilgili bir projeyi kendilerine sunmasını ve doğrudan destek vereceğini iletiyor.
Hülya da zaten sürekli bu tarz projelere kafa yorduğundan hazırladığı 10 projeyi hemen sunuyor. İçlerinden biri olan 'Bizbize Kadınlar İçin Fikir ve Destek Ünitesi Projesi vakıf tarafından çok beğenilince, yıl sonunda 300 kadını girişimci ya da çalışan olarak istihdama katacak proje için düğmeye basılıyor. Projenin sloganını da kadınlardan sürekli 'Bir işe yaramak istiyorum' cümlesini duyan Bedriye Hülya 'Bir İş'e Yara' olarak belirliyor.
Bedriye Hülya, projeyi anlatmadan önce Türkiye İstatistik Kurumu verilerindeki çarpıcı gerçeklerden söz ediyor ve Türkiye genelinde cinsiyetlere göre işveren dağılımında erkeklerin yüzde 92 oranında, kadınların ise ne yazık ki yüzde 8 oranında işveren olduğu gerçeğini hatırlatıyor.
'Ne yazık ki Türkiye'de aktif iş hayatı içinde yer almak isteyen kadınları tek bir merkezden yönlendirebilecek ve işlerini kolaylaştırabilecek bir kurum yok. ABD'de bir şirket kurmaya kalksan üstelik on line 75 dolara anında işlemini yapıyorsun. Tüm sorularının cevaplarını bulduğun kurumlar hali hazırında.
Kadınların, ilgi alanları ve güçlü yönleri hakkında farkındalıklarının artmasına ihtiyaç var ama Türkiye'de onları yönlendirebileceğimiz bir yer yok" diyen Bedriye Hülya, kültürel ve sosyal hayatta kadınların değişen rollerine ayak uydurmalarını hızlandırabilmek için sosyal projelere ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.
Bizbize projesini Bedriye Hülya liderliğinde b-fit hayata geçirecek.
İstanbul'da yaşayan lise ve üniversite mezunu, 18 yaş üstü, iş ve sosyal hayat içinde aktif yer almak isteyen 300 kadına eğitimler verilecek.
Kendi işini kurmak isteyen ya da çalışma hayatına girmeye çalışan kadınlara yol haritası çizmeyi amaçlayan Bizbize projesinde girişimcilik programı, çalışan programı gibi çeşitli danışmanlık ve koçluk hizmetleri sunulacak. Bu kapsamda Hülya, Ashoka Vakfı, b-fit, Kagider, Kariyer.net, Endeavor Türkiye, Assess Danışmanlık, C@rma, ICF Türkiye'den gönüllü destek aldıklarını ve çözüm ortağı olduklarını söylüyor. Kariyer. Net'in milyonlarca kişiye yaptığı duyurunun ardından 800 kadının başvurduğunu öğreniyoruz. Pilot olarak İstanbul'da başlayan projenin ilk yılı tamamlandığında ne olacağını ise Bedriye Hülya, "100 kadına garantili iş kurdurtacağız. 200 kadını garantili işe sokacağız ve 1000 kadını da gönüllü yapacağız' diye açıklıyor.
Bedriye Hülya, günün sonunda 2 bin 500 kadının destek ağına girmesini bekledikleri, 10 bin kadının üye olmasını amaçladıklarını ve kadınlar için sürdürülebilir destek birimi olan 'Kuluçka Merkezi'nin oluşturulmasının hedefleri olduğunu söylüyor.
Başta İstanbul'da olmak üzere büyük şehirlerde kadın girişimciliğini ve istihdamını çoğaltacak bu tarz projelerin artması, Türkiye'yi de büyütecek. Hiç şüpheniz olmasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA