Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türkiye’ye güvenen şirket yatırımda hız kesmiyor!

Türkiye ne kadar zorlu yıllar geçirirse geçirsin, ülkeye yatırım yapmaktan vazgeçmeyecek şirketlerin varlığını her geçen gün daha çok hissediyoruz.
Mesela Türkiye'de 50'nci yılını kutlayan Mercedes-Benz Türk'ün bu yılın daha başında aldığı kararlar bir hayli etkileyici. Sadece otomobil ithal etmeyen aynı zamanda Hoşdere'de otobüs, Aksaray'da kamyon üreterek ihracata ve istihdama büyük katkı yapan şirket; şubat ayında 113 milyon euroluk yeni bir yatırım kararı daha alarak, 2018'e kadar Türkiye'deki üretim kapasitesini ikiye katlayacağını, 'Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz' mesajıyla birlikte açıkladı. Alman otomotiv devinin Türkiye'deki yeni yatırımlarından birinin Ar-Ge merkezi olması da ayrı bir önem taşıyor tabii.
Diyeceğim o ki Mercedes-Benz Türk sürekli olarak Türkiye'deki yatırımını büyütüyor, pazar payını da yukarı çekiyor ve istihdama büyük katkı yapıyor. Son yatırım kararıyla şirketin Türkiye'de yaptığı toplam yatırım 1 milyar doları bulmuş oluyor ve bu da şirketi Türkiye'de en büyük yabancı sermayeli şirketlerden biri konumuna getiriyor.
Mercedes-Benz'in tam 38 yıldır modelinde en küçük bir değişikliğe dahi gitmediği efsane arazi aracı G Serisi'nin Meksika'nın zorlu dağ yollarındaki test sürüşünde, Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama ve Satış Türkiye Direktörü Şükrü Bekdikhan ile sohbet etme fırsatı buldum.
Türkiye otomobil pazarı, 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 4.3 büyüyerek 756 bin 938 adede ulaşmıştı. Mercedes- Benz de, yılı 32 bin 666 adetlik otomobil satış rakamıyla kapatırken, satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 8 artırmış ve premium sınıfın birinci markası olmuştu. Bekdikhan, "Başarımızda dijitalleşme ve insan kaynaklarına yaptığımız 40 milyon euronun üzerindeki yatırımın etkisi büyük" diyor.
Peki 2017'nin ilk 3 ayı otomotiv sektöründe nasıl geçiyor? ÖTV düzenlenmesinin de etkisiyle otomobil markaları genelde 2016 yılının özellikle son aylarını çok iyi geçirmişti. O nedenle 2017 yavaş başladı. Ocak-Mart dönemi için Bekdikhan, "Yılın ilk çeyreğinde otomobil pazarında satışlar yüzde 5 geriledi.
Premium segmentte ise yüzde 40'lara varan daralma gözlemliyoruz. Bizim satışlarımızda da paralel bir daralma öngörüyoruz. Ancak bu ay yapılacak Autoshow furarı satış grafiğimizin tekrar yükselmeye başlayacağı mihenk taşı olacak" diyor.
Bu arada hayli zorlu dağ yollarında müthiş performansına bizzat test sürüşü yaparak şahit olduğum Mercedes Benz'in G Serisi Avusturya'da üretilip, tüm dünyada yılda 20 bini bulan fanatik hayranlarına satılıyor.
Türkiye'deki satış fiyatı 850 bin liradan başlıyor ve Bekdikhan'dan öğreniyorum ki G Serisi'nden Türkiye'de yılda ortalama 140 adet satılıyor.


Geçmişte dünyadaki tüm otomotiv fuarlarını dolaşıp, pek çok test sürüşüne de katıldım ancak bu kadar zorlusuna katılmamıştım. G Serisi'ni fotoğrafta gördüğünüz zorlu parkurda bizzat kullanarak iddia edilen performansa tanıklık etme şansı yakaladım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA