Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çift başlılıktan kurtulmak iş dünyasını rahatlatacak!

MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, referandum öncesi ekibiyle birlikte 30'a yakın şehre gidip, 'Gelecek Senin Sahip Çık' sloganıyla toplantı yaptıklarını ve iş dünyası olarak anayasalarla nasıl iş yapamaz hale geldiklerini ve değişikliğin kendilerini nasıl etkileyeceğini anlatmış.
Önceki gün de benim de aralarında olduğum bir grup ekonomi köşe yazarlarıyla bir araya geldiğinde, referandumda oylarının neden 'evet' olduğunu geçmişte yaşanan sıkıntıları örnek göstererek açıklarken özellikle tüm Türkiye'nin seçim yorgunu olduğuna dikkat çekti.
"Öyle bir hale geldik ki seçim yapmaktan başka şey düşünemez olduk. Yılda 2 seçim. Seçim için yaşar hale geldik. Eğer bu anayasa değişikliğini milletimiz kabul ederse, artık 5 yılda bir seçim yaşayacağız. 2019 yılının ilkbaharında yerel seçimler yapılacak. 2019 sonbaharında ise Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri ayın günde yapılacak. Sonra da işimize gücümüze bakacağız. Biraz durup sakinleşmeye ihtiyacımız var. Kızılderili'nin dediği gibi, 'Ruhumuz geride kalmasın diye biraz kendimizi dinlemeye ihtiyacımız var.' Diğer yandan bir erken seçim olmasını da öngörmüyorum."
Bürokrasinin iş dünyasının önünü kapamasından, liyakat ve performansa dayalı bir sistemin işlememesinden yakınan Nail Olpak, anayasa değişikliğiyle tüm bu sorunların sona ereceğini söylüyor.
"Bazen bize şu soru soruluyor: Anayasa değişikliği ile iş dünyasının ne derdi var ki? Anayasanın hangi maddesi iş yapmanıza engel oluyor ki siz kalkıp fikir söylüyorsunuz? Bırakın siyasetçiler yapsın diyorlar. Oysa iş yapmamız, anayasanın yanlış yorumları, garip maddeleri, acayip ugulamalarıyla açıkça engelleniyor" diyen Nail Olpak, iş dünyasının ayrım yapmadan sağcısı solcusu, yerlisi yabancısı tümü birden belirsizlik sevmediğini, istihdam seferberliği, cazibe merkezleri gibi güzel teşviklere rağmen belirsizlik varsa yatırım konusunda tereddüt içinde kalındığının altını çiziyor.
Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı endeksinden de söz eden Olpak 2016 verilerinden de söz etti. 'Herkes İçin Fırsat Eşitliği' başlıklı rapora göre; Türkiye, 190 ülke arasında, işe başlama kolaylığında 79'uncu, vergi ödeme kolaylığında 128'inci, inşaat izni alma kolaylığında 102'nci, kredi alma kolayığında 82'nci, yatırımcının korunmasında 22'nci sırada. Olpak, "İş dünyası bunlara bakarak hareket eder. Bu sonuçlar Türkiye'de iş yapmanın zorluğuna ve bürokratik engellerin çokluğuna işaret ediyor. Demek ki mevcut sistemin, kişiler bazında değil, sistemin hızlı işletilmesi anlamında mutlaka ve acilen değiştirilmesi gerekiyor" diyor.
Geçmişte anayasa kökenli krizler ve travmalar yaşandığını hatırlatan Olpak ve Anayasa değişikliğiyle çift başlılıktan da kurtulacaklarını ve iş dünyasının da rahatlayacağını şu ilginç anekdotla açıklıyor:
"Son dönemde artık yaşanmıyor olsa da bir önceki yıl aynı partiden, aynı siyasi geçmişten gelinmiş olmasına rağmen parmak hesabı yapıldığı zamanlar oldu. Cumhurbaşkanı ve başbakanın seyahatleri için, bir uçaktan inip ötekine bindik. Siz de biz de yorulduk. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elindeki yetkiler zaten güçlü. Ama anayasa değişikliği ile çift adamlık kaldırılıyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA