Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

‘Referandum bize zaman avansı verdi’

Forum İstanbul'un "Yarının Kurulması-Hedef 2023" başlıklı konferanslarının16'ncısı, 'Türkiye Geleceğini Yeniden Tasarlıyor' ana temasıyla 4-5 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Önceki akşam, Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de aralarında olduğu konferansın yöneticileriyle bir araya geldik ve konferansın içeriğinin yanı sıra referandum sonrası ekonominin bir değerlendirmesini de dinleme fırsatı bulduk.
Meşhur 'Coğrafya kaderdir' deyişini hatırlatarak söze giren Yavuz Canevi, 'Bu coğrafya zor bir coğrafya ama bunun yanında bize sunduğu ekonomik ve stratejik avantajlar var' diyerek Türkiye'nin önündeki fırsatların da göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Canevi'ye göre referandum sonrası ise Türkiye'ye yeni bir kapı açıldı. Canevi sözlerini şöyle sürdürdü:
'Tüm dedikodularına rağmen, güzel bir referandum oldu. Bize zaman avansı verildi. Bunu değerlendirmeliyiz. Yeni bir hikâyeyi süratle, inanarak, doğru yazarsak daha çabuk yol alırız. Hedeflerin, rakamların tutturulması önemli değil. Hedefe yürümek önemli. Dünya çok değişken. Baştan yapılan varsayımlar tutmayabiliyor. Bir takım düzeltmeler yaparak, 2023 vizyonundan hiç sapmadık. Onca badireye rağmen bize verilen avansı çok iyi kullanmak durumundayız. Zikzaklar çizse de Türkiye'nin önü açık. Sadece hıçkırık tuttu. Dünyada popülist politikacılar, milliyetçiler Trump gibi liderler olayları sulandırdı. Bizim için fırsat. Onlar zaman kaybederken biz toparlanmalıyız."
Forum İstanbul konferanslarının 16 yıldır stratejik ortağı konumundaki TİM'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konferansta yeni dönemde ayrışan değil birleştiren politikaları desteklediklerinin, mesajlarının bu olacağının altını çizerek şöyle dedi: "Sevgi şifadır, güçtür. Değişimin mührüdür."
Büyükekşi'den ihracatın 2016'da çizdiği yol haritasını da kapsamlı bir şekilde dinleme fırsatı da bulduk. "7-8 büyük terör olayı ve de darbe girişimiyle 2016'da yaşanan tüm badirelere rağmen ihracatta 2016'da düşüş olmadı" diyen TİM Başkanı Büyükekşi'ye göre, 2017'de ise ihracatçılar, yeşil pasaportun devreye alınması gibi teşviklerle moral buldu.
Yine Büyükekşi'ye göre, iş dünyasında yerli ve yabancı yatırımcılar, belirsizlik nedeniyle yatırımlarını ertelemişlerdi. Referandum sonrası belirsizliğin ortadan kalkacak olmasıyla bu durum da değişecek. "Yeni anayasa uygulamaya girince bürokrasideki engellerin azalacağını tahmin ediyoruz. Bakanlıklar arası koordinasyon düzene girecek. Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi ön plana çıkacak. İşadamı önünü göremiyordu, şimdi görecek" diyen Büyükekşi, 2017'yi ihracatta atılım yılı ilan ettiklerini ve 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini söylüyor.
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasını yapacağı Forum İstanbul'un bu yılki konferansında, dünyada ve Türkiye'de yeni dönem, ihracatta atılım yılı, sanayi ve ekonomide dijital dönüşüm, gelecekte yaşam ve akıllı şehirler, enerjide yol haritası gibi pek çok konu ele alınacak. Avrupa'nın önde gelen akil insanlarından olan İsveç eski Başbakanı Carl Bildt ve Al Sharq Forum'un kurucusu Wadah Khanfar'ın yanı sıra, Ankara'dan da güçlü bir katılım var. Şu anda Bakanlardan Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekci, Berat Albayrak, Faruk Özlü ve Mehmet Özhaseki'nin konuşma yapması kesinleşmiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA