Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kahramanım annem

ABD'ye doktoraya giden engelli Murat Can: Kahramanım annem

Fedakar annelerin ne büyük hayalleri gerçekleştirebileceğinin bir örneğini, Özyeğin Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği okuyan, doktora için California Üniversitesi'ne kabul edilen, Google'ın engelli öğrencilere sağladığı bursu kazanan 24 yaşındaki Murat Can'ın annesi Nilgün Çiçek'le tanışınca gördüm.
Murat Can doğuştan Cerabrel Palsy hastası, halk arasında beyin felci olarak biliniyor.
Yüzde 100 burslu olarak Özyeğin Üniversitesi'nde okuyor ve eli, ayağı kısacası her şeyi olan anne Nilgün Çiçek, oğlunun hayatını kolaylaştırmak, yardımcı olmak için 4 yıldır Murat Can ile birlikte yurtta kalıyor.
Oğlunu derslere götüyor, saatlerini sınıf kapılarında bekliyor, bazen içeride oturuyor. Kısacası kendi hayatını çoktan bir kenara bırakmış, oğlunun hayatını yaşıyor.
Keşanlı Murat Can 6 yaşına kadar hiç yataktan çıkamamış. "Hareket kabiliyetim çok kısıtlıydı. Hâlâ da öyle, sadece başımı oynatabiliyorum. Ellerimi kullanmakta ve konuşmakta güçlük çekiyorum. Kayıt için başvurduğumuz pek çok okulun kapısından geri çevrildik ancak annem eğitimime çok önem verdi" diyor.
İşçi babasını 9 yaşında kaybeden Murat Can'a önce evde okuma yazmayı, temel matematiği öğreten anne sonunda oğlunun, 3'üncü sınıftan eğitime başlamasını sağlar.
Sonrası çorap söküğü gibi. Tüm kısıtlı imkânlara rağmen, annesinin olağanüstü gayretiyle Murat Can, girdiği sınavlarda ulusal dereceler elde etmeyi başarır.
Bilgisayar programlama dillerine yatkınlığını keşfeden ve mühendisliğe yönelen Murat Can'ın hayalleri, Özyeğin Üniversitesi'nin düzenlediği 'Bilgisayar Oyun Atölyesi 5' isimli bir etkinlikte binden fazla öğrenci arasında ilk 20'ye girince bir bir gerçekleşmeye başlar.
Kısa sürede yazdığı bir oyun ona burs kapısını aralar.
Çekmeköy'de Türkiye'nin en güzel üniversite kampüslerinden birini kuran Özyeğin Üniversitesi'nin kurucusu Hüsnü Özyeğin, "Benim 'yılın annesi' adayım Nilgün Hanım' bu yıl" deyince bize de Murat Can ve annesiyle tanışma, bu müthiş öyküyü ilk ağızdan dinleme fırsatı çıktı. Müthiş zeki, gayretli, normal öğrencilerin yıllarca çalışarak girdiği sınavlara sadece iki ay gibi kısa sürede çalışan ancak olağanüstü başarı gösteren Murat Can, şu anda kampüste hem okuyor, hem de yapay zeka üzerine bazı projelerde çalışıyor.
Özyeğin Üniversitesi'nin tüm akademik kadrosunun yardımcı olduğu Murat Can'ın yolu 3 yıl önce de geleceğin sosyal bilinçli liderlerini yetiştiren Young Gru Academy (YGA) ile kesişmiş ve YGA'nın Liderlik Programı'na da seçilmeyi başarmış.
Murat Can, 'Ben önüme çıkan tüm engellere rağmen hep hedeflerimin peşinden koştum ama bu hikâyenin asıl kahramanı ben değilim, annem.
Kaliforniya'da beni okula götürebilmek için şimdi de sürüş eğitimi alıyor. Hatta 50'sinden sonra İngilizce öğrenmeye başladı. Artık biliyorum ki her başarı hikâyesi bir birlikte başarma hikayesi.
Biz birlikte başardık" diyor.
Sonra da Hüsnü Özyeğin'e dönerek, 'Size bir soru sormak istiyorum. Doktoram bitince bana ne yapmamı önerirsiniz. Siz Türkiye'nin en başarılı işadamısınız." Özyeğin'den aldığı cevap şöyle: "Senin dönüp, akademik kadromuza katılmanı tabii ki isteriz ama Silikon Vadisi'nden sana teklif gelirse. Onu kabul et. Doktoran 2023'te bitiyor. Yapay zeka konusu kimbilir nerelere gidecek. Seni bırakmazlar evladım." Bu hafta hem Anneler Günü haftası hem de Engelliler Haftası. Murat Can ve annesi Nilgün Hanım'ın olağanüstü hikâyesiyle umutlanmak için çok sebebimiz var, siz ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA