Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kazlıçeşme’ye hiç böyle bakmamıştım!

Zeytinburnu, Kazlıçeşme ve Yedikule'de sahip olduğumuz tarihi zenginliğin farkında bile değiliz. İstanbul Rehberler Odası eski Başkanı Şerif Yenen ile hızlı bir tur yapmasaydım, ben de bakarken göremediklerimin farkına varamayacaktım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un tarihi yarımadasının siluetini bozduğu için üst katlarının kesilmesini istediği ve yerine getirilmediği için de kulelerin sahibi olan işadamıyla artık konuşmadığını söylediği 16-9 Kuleleri'nin hemen dibindeki tarihi yapılar hazine değerinde.
Sanırım bu nedenle bu bölgelerdeki yeni inşaat projelerine girişenler pek bir dikkatli. Mesela Emlak Konut güvencesiyle, Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat'ın, daha önce askeriyeye ait tank bakım atölyeleri olarak kullanılan ve uzun süredir de atıl durumda olan 100 dönüm arazide gerçekleştirdiği Büyükyalı Projesi gibi. Projenin içinde yer alan ve 1850'li yıllarda yapılan tarihi binaların korunarak restore edilmesinde, bu konuda uzmanlığı olan İngiliz mimarlık şirketi Chapman Taylor seçilmiş. Daha da önemlisi Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci'nin ön ayak olmasıyla dev proje ilerlerken, bölgenin tarihi ve kültürel değerlerinin öne çıkması için Şerif Yenen önderliğinde kültür turları başlamış.
Hepimiz İstanbul'da yaşıyoruz ama dünyanın en eski şehirlerinden olan ve yüzyıllarca kuşatma altında kalan İstanbul'un geçmişinden önemli izler taşıyan bu bölgeyi pek tanımıyoruz.
İçinizde mesela kaç kişi Bizans'ın ana giriş kapısı olan 'Altın Kapı'yı gördü? Daha doğrusu yoldan geçerken uzaktan görebildi? Çünkü ne yazık ki burası turistik bir gezi alanı olarak açık değil.
Fatih Sultan Mehmet, Zeytinburnu'nda kuşatmaya başladığı noktada, ordusuna su bulabilmek için takip ettirdiği kazların sayesinde bulunan noktaya bir çeşme yaptırmış. Kazlıçeşme, üzerinde kaz motifi olan bu çeşmeden alıyor ismini. Sahil yolunda arabayla defalarca geçmişimdir önünden ama ilk kez inceleme, yakından görme fırsatı buldum. Geçmişi Ayasofya'dan önce 5'inci yüzyıla dayanan ve İstanbul'un ayakta kalan en eski dini yapısı olan 1600 yılllık Studios Manastırı, 22 kilometreyi bulan ve Avrupa'nın en uzun surları olan Bizans surları da bu bölgede.
Yedikule surları olarak adlandırılan, rönesans mimarisi etkileri taşıyan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan surların yanı sıra minaresiyle dikkat çeken küçük ve sadece Fatih Camii'ne de uğradığımızda, yaptığımız bu turu ilk fırsatta çocuklarımıza da yaptırmamız gerektiğini düşündüm.
Yaşadığımız kentlerin tarihini ve kültürünü korumak hepimizin görevi. Kentsel dönüşüm deprem başta pek çok sebeple tam gaz gerçekleşirken, şirketlerde görmeye başladığım bu tarz güzel farkındalıklar hoşuma gidiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA