Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı uçuran yatırımı kim yapacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın önceki akşam medya patronlarına, genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları ve TV program yapımcı ve sunucularına Huber Köşkü'nde verdiği iftar yemeğine katıldım.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemek sonrası yaptığı konuşmada hepimizin dikkatini 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanan işadamıyla ilgili anlattıkları çekti.
Erdoğan, "Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi.
Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş.
Bana, 'yeni fabrikamızın açılışını siz yapar mısınız' diye sordu. Tabii bu soru beni uçuruyor. İşadamımıza dedim ki 'gökten ne yağar ki, yer kabul etmez...'" Doğrusu işadamının kimliğini merak ettim.
Konuşması bitip de uğurlama bölümüne geçildiğinde tokalaşıp, davet için teşekkür ederken, yatırımı kimin yaptığını da sordum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Erken duyurmuş olmayalım" diyerek işadamının ve şirketin ismini şimdilik saklı tutmak istedi. Ancak arkamdan Hürriyet yazarı Vahap Munyar da merak edip sorunca Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de benim sorduğumu söyleyip, pürüz çıksın istemediğini aktarmış.
Munyar da yatırımcıyla konuşmadan yazmayacağımızı söylemiş.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) genel kuruluna katıldığı için hızlı bir araştırmayla bu işadamına ulaşmamız zor olmadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği isim Sabancı Holding'ten Sasa Polyester'in yüzde 51'ini 2015'te satın alan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu'ndan başkası değildi. Sasa halka açık bir şirket olduğundan 3.5 milyar dolarlık yatırım ile ilgili Kamu Aydınlatma Platformu'na 29 Mayıs 2017'te bir açıklama yapmışlardı. O nedenle yazılmasında bir sakınca görmedi. Açıklamada,
"Şirketimizin ana hammaddesini üretmek üzere planladığımız yatırımın büyüklüğünü 2 milyar dolardan 3.6 milyar dolara, yatırım süresini 6 yıldan 8 yıla çıkarıyoruz" deniyor. Sasa Polyester'in kullandığı ana hammadde PTA, MEG ve Polimer.
Erdemoğlu, bu hammaddeleri Türkiye'de üretme kararı vererek aslında 1 milyar dolar gibi çok büyük bir ithalatın da önüne geçmeye hazırlanıyor" deniliyordu.
KAP'a yapılan açıklama olduğu için yazmakta sakınca görmediğim bilgilere göre, Erdemoğlu Holding, Hatay Dörtyol'daki TPAO'ya ait 2.9 milyon metrekarelik arazinin satın alma, kiralama veya tahsisi için Ekonomi Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı ile görüşmelerini sürdürüyor.
Aynı zamanda Merinos Halıları'nın da sahibi olan grup, 2016'da halka açık olan şirketteki hisse oranını yüzde 84'ün üzerine çıkarmıştı.
Erdemoğlu, Sasa'nın cirosunu 2019'da 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.
İftarda yaptığı konuşmada 155 milyar dolarlık ihracatın yetmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2023 hedefimiz çok büyük. O hedefler için koşuyoruz, koşturuyoruz" demişti.
Diyeceğim o ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına bir işadamı çıkıp da 3.5 milyar dolarlık yatırımdan ve yüksek rakamlı ihracat hedeflerinden söz edince heyecan duymaması mümkün değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA