Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Transit yolcuda THY 1-0 önde!

Özellikle Körfez'de bölgesel 'hub' olmak tüm havayolu şirketlerinin hedefi.
Bu açıdan Ortadoğu'da mesela Emirates'in gösterdiği çaba da hepimizin malumu. Ancak THY'nin bu 'hub olma' konusunda kimseye pabuç bırakmayacağını sanırım en son bize laptop yasağının en hızlı kaldırıldığı ülkenin Türkiye olması net bir şekilde gösterdi.
Türkiye bu yasağın kaldırılması için ciddi uğraş verdi. Atatürk Havalimanı'nda yolcuların sıkı güvenlikten geçirilmesine ek olarak THY, 'patlayıcı iz dedektörü'nü de devreye alarak uçuşların güvenliğini tehdit etme ihtimali olan tüm elektronik cihazları daha sıkı kontrolden geçirmeye başladı.
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı yönetimindeki ekip, daha laptop yasağının ilk gününden itibaren kolları sıvadı. Yolcuların laptopları, tabletleri özenli bir şekilde paketlenip tek tek teslim alındı. Uçaktan iner inmez de daha valizler gelmeden, cihazlar sahiplerine kavuşturuldu.
Yetmedi kabin içinde bedava internet hizmeti başlatıldı, tablet ve bilgisayar dağıtıldı ama tabii ki THY'nin asıl amacı bu yasağın tamamen kaldırılmasıydı ki o da iki gün önce gerçekleşti.
Doğrusu son yıllarda THY için transit yolcular çok büyük önem taşıyordu. Şimdi tabii hepimiz biliyoruz güvenlik meselesinin dışında, bu yasakların altında 'transit yolcu'yu kapma yarışı da var. Kimse çıkıp da bunu itiraf etmez ama her ülke transit yolcuların kendi ülkesinden geçmesini istiyor. İyi ama yasaklar nereye kadar gidebilirdi ki? Önceki gün İlker Aycı ile konuşurken, "Hayatın tabii akışına karşı bütün yasaklar yok olmaya mahkum" diyerek başladı söze.
Aycı, 2016'da tüm zorluklara rağmen THY'nin transit yolcu trafiğini yüzde 15 büyüttüğünü ve 21 milyon transit yolcuyu taşıdığını hatırlatıyor. Geçen yıl hayli zor bir yıldı ve Türkiye turizmi yüzde 30 gerilerken, THY de yolcu kaybetmişti ama işte o kaybettiği yolcunun yerini transitle doldurmayı başarmıştı.
Aycı temkinli konuşuyor:
"Beklenmeyeni bekleyin dönemindeyiz. Hep proaktif olmamız gerekiyor. Bir engelden kurtulduk ama başka engeller çıkacaktır. Hazırız, bekliyoruz."
THY 2016'da toplamda yolcu trafiğini yüzde 1.5 artırmayı başarmış.
Transit sayesinde küçülmeden yılı bitirmiş. Aycı, "Şu anda söylemeye dilim varmıyor, söylerken bile endişe ediyorum ama çift haneli büyüyoruz.
2017 daha iyi bir yıl.
Turizmde Antalya da mesela iyi gidiyor" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA