Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

‘Teşvikler şekillenmekte olan projemize yarayacak’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, YASED toplantısında 'Gelin, aklınıza gelen ne varsa konuşalım. Memleketin, yatırımcının menfaatine olan her şeyi konuşalım' diyerek yeni yatırımlara davet ettiği uluslararası yatırımcılardan biri de 30 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren 32 milyar dolar cirolu ABD'li dev şirketlerden 3M'in Türkiye Genel Müdürü Mert Büyükyazgan'dı.
Aynı zamanda 3M Orta ve Doğu Avrupa ile Ortadoğu ve Afrika Bölgesi İcra Kurulu'nda da yer alan Büyükyazgan, Bakan'ı dinledikten hemen sonra ilk iş kendilerine verilen ve uluslararası yatırımcılara sağlanan teşviklere ilişkin kitapçığı 60 bin ürün üreten 3M'in Polonya'dan gelen bölge sorumlusunun eline tutuşturmak olmuş.
Önceki gün bir araya gelip hem teşviklerin 3M için ne ifade ettiğini hem de Türkiye'de 60 milyon doları ihracat olmak üzere 200 milyon dolar ciroya ulaşan şirketin yatırım planlarını ve projelerini konuştuk.
3M, Scotch-Brite ile Çerkezköy'de başladığı üretime, birkaç yıl önce de Çorlu fabrikasını eklemişti. 52 ülkeye ihracat yapan şirket, Türkiye'de yaklaşık 5 ila 10 bin arasında farklı ürün üretiyor.
3M Türkiye özellikle ev bakım ürünleri, bebek bezi komponentleri ve otomobil ürünleri üretiminde önemli bir pazar payına sahip. Öyle ki Genel Müdür Büyükyazgan, bebek bezi araştırma geliştirme laboratuvarının 3M tarafından birkaç yıl önce Avrupa'da küçültülerek Türkiye'de büyütüldüğünü söylüyor.
Türkiye'de 3M'in araştırma- geliştirme bölümünde 30 Türk mühendisi çalışıyor ve 5 yıl önce açılan bu bölümde bugüne kadar 3 patent alınmış. 'Ancak' diyor Büyükyazgan, "Bundan sonra Ar-Ge bölümümüz katlanarak büyüyecek Türkiye'de."
Bir bilim firması olan 3M'in 100 binin üzerinde patenti var. ABD'nin dışında Almanya, Çin ve Japonya'da da Ar-Ge merkezleri bulunan ve 10 bin mühendisin bu bölümde çalıştığı şirketin cirosunun yüzde 6'sı gibi büyük bir kısmı araştırma geliştirmeye ayrılıyor.
Büyükyazgan Türkiye'deki yatırıma uzun vadeli baktıklarını, darbe girişimi ya da terör eylemlerinden dolayı 'Fırsat oldu geldik. Risk var gidelim' gibi bir yaklaşım içinde asla bulunmadıklarını da söylüyor ve Türkiye'de yeni bir yatırım için 3M'in şu anda proje geliştirdiğini ancak detayları açıklamak için erken olduğunu sözlerine ekliyor.
Büyükyazgan, "Açıklanan teşvikler şekillenmekte olan bir projemizde işimize yarayacak. Bir üretim projesi için Türkiye'de adaylar arasında, teşvikler bu açıdan önemli" diyor.
Bu arada öğreniyorum ki 3M de yılın ilk yarısını iyi geçiren ve yüzde 7 gibi bir oranda büyüyen şirketler arasında. "Özellikle otomotiv sektörüne yaptığımız üretimde yüzde 40 gibi büyük oranda bir artış var" diyen Büyükyazgan, iş güvenliği alanında da büyük bir gelişme olduğunu söylüyor.
Ez cümle Türkiye'de Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan yatırım teşvikleri, yabancı yatırımcılar tarafından ikna edici bulunuyor. Bunu örnekleriyle her gün bir yatırımcıdan dinliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA