Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Abdi İbrahim, Japon devini Türkiye’de büyütecek!

Türk şirketleri belki şu an teknolojide devrim yapan buluşlarla adından henüz söz ettirmiyor ama o buluşları yapan şirketlerle dirsek temasının da ötesine geçen işbirlikleri yakında meyvesini vermeye başlayacak galiba.
Tıpkı çipli ilacın mucidi olarak bilinen 96 yıllık Japon ilaç devi Otsuka ile Türkiye'de yerli ilaç sektöründe özellikle sahip olduğu araştırma-geliştirme merkeziyle isminden söz ettiren Abdi İbrahim'in 5'inci yılını dolduran ortaklıkları gibi.
Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Otsuka şirketinin kurucu ailesinin 4'üncü kuşağı İchiro Otsuka ve Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara'nın katıldığı bir toplantıda; bu ortaklığın geldiği aşamayı ve hedeflerini bizlerle paylaştı.
Nezih Barut, Japon ortakları için, "Bize ortaklık yapma kültürünü onlar öğretti. Kazakistan ve Cezayir'e bu kültürü öğrendiğimiz için yatırım yaptık sonra" diyor. İşin ilginç yanı, 28 ülkede faaliyet gösteren Otsuka, bir tek Türkiye'de Abdi İbrahim ile eşit ortaklı bir yapı kuruyor. Otsuka'nın şizofreni, bipolar bozukluk, majör depresyon, otizm gibi pek çok yenilikçi ilacını Türkiye'de genel müdürlüğünü Elif Elkin'in üstlendiği Abdi İbrahim Otsuka şirketi üretiyor. İchiro Otsuka, 2023'te Türkiye'nin bir numaralı Japon ilaç firması olmayı hedeflediklerini söylüyor.
Bu tarz ortaklıklar Türk şirketlerinin de ufkunu açıyor kuşkusuz. Nezih Barut, Abdi İbrahim olarak araştırma ve geliştirmeye büyük önem verdiklerini ve cari açığın en büyük sebeplerinden olan bioteknoloji ürünlerini Türkiye'de üretmek için büyük çaba sarfettiklerini söylüyor.

Molekül avına çıktı!
Dünyanın çeşitli ülkelerinde 29 Ar-Ge merkezi bulunan Otsuka'nın pek çok buluşu tıp dünyasında çığır açmış durumda. İşte bunlardan biri de araştırma geliştirmesine yaklaşık 300 milyon dolar harcanan çipli ilaç. Geliştirilen bir teknoloji sayesinde ilaç tabletinin içine kum tanesi boyutunda sindirilebilir sensör yerleştirmeyi başaran şirket, hastanın ilacını alıp almadığını bileğe yapıştırılan bir bant kanalıyla anında öğrenmeyi ve doktoru, aileyi uyarmayı kolaylaştırmış ve şu anda başta ABD olmak üzere dünyanın her yerinde bu konunun liderliğini yapıyor.
Nezih Barut, cirosunun yüzde 14'ünü 150 kişinin çalıştığı Ar-Ge'sine harcayan Abdi İbrahim'in de yeni bir molekül keşfetmek için ABD'de bir Ar-Ge şirketine de yüzde 12 oranında ortak olduğunu söylüyor. Abdi İbrahim, böylece ABD'de göz ilacıyla ilgili yeni bir molekül bulmaya çalışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA