Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Samsun bir mucize dokunuş bekliyor!

Türkiye'nin yaşanabilir kentler sıralamasında ilk 10'da yer alma başarısını gösteren Samsun, 500 milyon doları bulan ihracatını 1 milyar dolara çıkarma hayali kuruyor. Peki bu hayal gerçeğe dönüşecek mi?
Doğrusu bu soruya, 300 bin metrekarelik alana yayılan ve Avrupa Birliği'nden alınan 50 milyon euroluk hibeyle gerçekleştirilen 'Samsun Lojistik Köyü'nü gördükten sonra cevabım evet.
Bölgeler arası rekabeti dengelemek amacıyla, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın girişimiyle, Kalkınma Ajansı tarafından geliştirilen proje, AB'nin beğenisini kazanınca dev bir yatırım da bölgede start almış. Lojistik Köy'de Samsun Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Samsun Sanayi ve Ticaret Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi de yer alıyor ve önümüzdeki yıl hizmete girmesi bekleniyor. Öğreniyoruz ki lojistik köy için şimdiden 152 şirketle kiralama konusundaki görüşmeler başlamış.
Şirketlerin, içinden limana kadar tren yolunun da döşendiği böylesine kapsamlı bir depolama alanına olan ihtiyacı kuşkusuz önemli. Buradan yurtdışına açılmak isteyenler için Samsun'u cazibe merkezi haline getiren lojistik köy Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı da çok heyecanlandırmışa benziyor. Öyle ki her konuşmasında mutlaka en çok bu lojistik merkeze sözü getiriyor ve tüm bu imkanların şirketlerin Samsun'a gelmelerini kolaylaştıracağını söylüyor.
Samsun, Türkiye'nin kuzey ülkelerine açılan önemli bir kapısı olmaya çalışıyor. Turkuvaz Medya Grubu olarak şehirde geçirdiğimiz zaman içinde iş insanlarıyla da bir araya gelme fırsatı yakaladık ve yine Anadolu'nun pek çok şehrine gittiğimiz zaman en çok duyduğumuz isteği Samsun'da da duyduk. Evet bu şehrin çok yakın çevresinde ikili ilişkileri geliştirebileceği komşu ülkeler var. Ancak ne yazık ki ticaretin mesela Bulgaristan, Romanya, Rusya ya da Ukrayna ile daha hızlı gelişmesi için ihtiyaç duyulan doğrudan uçak seferleri yok. O nedenle de 45 dakikalık uçuş mesafesi başka şehirlerden aktarmalı 7-8 saati buluyor ve de şehir cazibesini bu yüzden kaybediyor. Şimdi hazır lojistik köy gibi şehrin ticaretini ve ihracatını çok hızlı artıracak bir yatırım yapılmışken bu konuda da adım atıldığı takdirde Samsun, genç istihdamı da yeniden kendine çekmeye başlayacak Türkiye'nin önemli merkezleriden biri olacak.
Sadece Samsun'da değil Anadolu'da iller arası ve bazı ülkelerden seçilecek bazı stratejik Anadolu şehirlerine doğrudan uçak seferlerinin başlatılması aslında hem büyükşehirlerden tersine göçü başlatacak hem de ihracatın önündeki engellerden biri daha kalkacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA