Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Fransa’da bağ satın alan Kavaklıdere tereciye tere satmaya hazırlanıyor

Önceki akşam Türk-Fransız Ticaret Derneği'nin yemeğinde Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter ilk geldiğinde söylediği cümleyi tekrar etti. Çok sevdiği sanat güneşimiz Zeki Müren'e atıfta bulunan Buchwalter
Türkçe yaptığı konuşmasında, "En güzel şarkısı 'Gitme, Sana Muhtacım'dı. Bugün tekrarlıyorum. 'Kimin kime daha çok ihtiyacı var'ı konuşmaya gerek yok. AB'nin Türkiye'ye Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı var."
Başkonsolos sonra sözü Fransa'ya ve yatırımlara getirdi. "Ağaç verdiği meyveden tanınır" diyerek önemli projelerle atağa kalkan Fransa'nın başkenti Paris'in yatırım açısından en cazip dünyadaki 3'üncü şehir olduğunu söyledi ve salonda bulunan Türk yatırımcıları ülkelerinde daha çok yatırıma çağırdı.
135 yıllık derneğin ilk kadın başkanı olan Zeynep Necipoğlu da iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek büyüdüğüne dikkat çekiyordu.
İlginç ki oturduğum masada ise Fransa'da daha yeni önemli bir yatırımı gerçekleştiren bir Türk işadamı vardı.
1929 yılında Türkiye'de şarap üretimine başlayan ve sanıyorum ülkenin en büyük bağlarının da sahibi olan Kavaklıdere Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman, Fransa'nın en ünlü şarap bölgesi Saint Emilion'un hemen yanında yer alan Castillon bölgesinde 35 yıllık La Croix Lartiqia bağlarını satın aldıklarını ve şarap üretimine de başladıklarını söyledi.
Yani Kavaklıdere, şaraplarıyla ünlü Fransa'da tereciye tere satmaya hazırlanıyor.
Kavaklıdere, Fransa'daki bağları 2016 yılının mayıs ayında satın almış. İlk hasadı Eylül 2016'da, ikincisini de geçtiğimiz eylül de yapmış. Öğreniyoruz ki şu an şaraplar fıçıdan çıkıp, şişelere girmek üzere. Hedef Ocak 2018'de Fransa'da satışa sunmak.
Üstelik Ali Başman, şişesini 15 euro gibi iddialı bir fiyattan satışa çıkarmaya hazırlanıyor.
Kavaklıdere'nin bu yatırımı ne anlama geliyor derseniz? Şöyle ki satın alınan Fransa'daki bağ, Türkiye'de sahip olduğu tüm bağlardan 60 misli küçük, yani 80 dönümlük bir bağdan söz ediyoruz.
Ancak Fransa'da şarap üretmeye başlamak, dünya ile entegre olmak anlamına geliyor. Ali Başman da "Bu bir sınıf atlama" diyor ve ekliyor, "Türk adını uluslararası arenada konuşur hale getirmek istiyoruz."
Hali hazırda Türkiye'nin şarap ihracatı 10 milyon dolar gibi mütevazı bir seviyede seyrediyor ve bunun da yüzde 75'ini Kavaklıdere yapıyor. Ne yazık ki Türkiye'nin sahip olduğu bağların şu anda sadece yüzde 4'ünden şarap yapılırken, Fransa'daki bağların yüzde 90'ından şarap üretiliyor ve tüm dünyaya ihraç ediliyor.
Başman'a göre, katma değeri yüksek şarap ihracatının artması için dünyadaki kaliteli Türk restoranlarının da sayısının artması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA