Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Emlak almak için en iyi dönem mi?

Türkiye'de emlak satın almak için iyi bir dönem mi yoksa değil mi sorusunu, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'a sorunca, '1000'den fazla konut projesi bitiren bir gruba soruyorsunuz.
65 yıllık tecrübeyle konuşuyorum" cevabını alıyoruz.
Önceki akşam bir grup gazeteci, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri konuşmak üzere Adnan Polat ve Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel ile bir araya geldik.
Gayrimenkul piyasasında yüzlerin güldüğü bir dönem yaşanmıyor.
Arz fazlalığı en çok şikayet edilen konu.
Ayrıca konut ihtiyacı olanlar da şu andaki mevcut satıştaki konutların fiyatlarına yetişemiyor. Denen o ki faizler de yüksek olduğu için aslında bankalar da pek konut kredisi vermeye yanaşmıyor.
Peki halihazırda 800 milyon dolarlık bir projeyi Beyoğlu'nun Piyalepaşa semtinde 450 bin metrekare inşaat alanında Piyalepaşa İstanbul adıyla hayata geçiren Polat, 2017 yılının sonlarına yaklaşırken, sektördeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyor?
Öncelikle 'Emlak almak için en iyi dönem, çünkü fiyatlar çok geriledi' diyen Polat, iyi projelerin satışında bir sıkıntı yaşanmadığını savunuyor ve kendi projesinden örnek vererek, "İlk etapta 500 daire vardı. 470'ini sattık.
Şimdi ikinci etapta 200 dairenin satışına başladık" diyor.
İlginç olan şu tabii. Polat, bu projede yola çıkarken yani 3 yıl önce metrekare fiyatlarını 4 bin dolar olarak planlamış ancak şu anda 2500 ila 2700 dolar arasında değişen metrekare fiyatlarıyla konut satılıyor Piyalepaşa'da.
İstanbul'un ilk akıllı binasını 1990'ların sonunda Fulya'da yapan Polat, o dönem Polat Towers'ta daireleri 400 bin dolardan satmaya hazırlanırken, önce yaşanan deprem, ardından gelen ekonomik krizler nedeniyle 200 bin dolardan sattıklarını ve projenin bittiği gün daire fiyatlarının yeniden 400 bin dolara çıktığını hatırlatıyor ve "O gün satın alanlar yüzde 100 kazançlı çıktı.
2017 için de durumu aynı görüyorum" diyor.
Adnan Polat, gayrimenkul sektöründe sıkıntılı bir dönem yaşandığını kabul ediyor ama hemen ekliyor: Türkiye'ye güvendiğim ve inandığım için yatırım yapmaya devam ediyorum. Arz fazlası belki var ama doğru projelere bakınca öyle değil.
Hepimizin merak ettiği önemli bir konu da bölgedeki gecekondu sahipleriyle yaşanan sorunlar... Polat, "Hak sahibi olanların suiistimali ile yatırımcıların suiistimalinin üzerine gidilmeli" diyor. Polat, "Devlet örneğin gecekondu karşılığı 60 bin liralık fiyatı kabul etmeyene bu paranın yüzde 10'nu yani 6 bin lirayı bankaya yatırıp, çıkarın diyor. Ben bunu da adaletli bulmadım ve Kayabaşı'nda 250 bin lira değerinde daire teklif ettim ama bu kez de gecekondu sahibi benim iki çocuğum var diye geliyor. Bu haksızlık" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA