Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

‘İçeride 13 hastane oldu sırada Balkanlar var’

Önceki gün Bursa'da 100 milyon dolarlık yatırımla kurulan Medicana Sağlık Grubu'nun 13'üncü hastanesini dolaştık. İlk hastanesini 25 yıl önce açan kendisi de doktor olan Hüseyin Bozkurt, bugüne kadar sağlık sektörüne 400 milyon dolar harcamış.
Son hastaneyle birlikte toplam yatırım miktarı 500 milyon dola bulan Medicana, Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında yer alıyor. Medicana'nın 2017'deki toplam yatırımı 200 milyon doları buluyor ve şimdi sadece dizayn aşaması 2 yıl süren son derece teknolojik ve akıllı binada yer alan 13'üncü hastanede hastalarını bekliyor.
Bekliyor diyorum çünkü, şu anda istense ameliyatların yapılacağı, hastaların kabul edileceği yeni hastanede prosedür gereği son imzaların atılması bekleniyor.
Türkiye genelinde 6 ilde hastane açan Hüseyin Bozkurt, geçen yıl bitmeden 50 milyon dolara mal olan bir hastaneyi de Kadıköy'de hizmete sokmuştu. Diş hekimi olarak başladığı meslek hayatında ilk olarak İstanbul'da Ömür Hastanesi'nde kurduğu poliklinikle girişimciliğe soyunan Bozkurt, geçen 25 yılı özetlerken, "Benim de ilk hastanem apartmandan bozmaydı, çünkü 25 yıl önce öyleydi. Ancak şimdi akıllı binalarda, dünyada üretilen en son teknoloji cihazları satın alarak sağlık hizmeti vermemiz şart. Zincir hastane olmanın avantajını kullanıyoruz" diyor.
Türkiye'deki büyük sağlık gruplarının genelde yabancı ortaklıkları ya da bir fon tarafından satın alınmaları söz konusu olmuştu. Ancak bu durum Medicana için geçerli olamadı. Daha doğrusu 2002 yılında Türkiye'de o zaman 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmak için ofis dahi açarak Medicana ile ilgilenmeye başlayan bir Alman grupla tam son aşamaya gelinmişti ki Ankara'da meşhur 'Anayasa kitapçığının fırlatılması'yla başlayan krizin ardından görüşmeler donmuştu.
O günleri anlatan Bozkurt, "O anlaşma olsaydı şu anda çok farklı konumda olurdu. Birçok grupla görüştük ama olmadı.
Sektörde olanların çoğu yabancılarla evli ama biz evde kaldık ama bu olmayacağı anlamına gelmez.
Kredibilitemiz iyi ve artık kaldıraç etkisi yapacaksa bir ortaklığa sıcak bakıyoruz" diyor ve bundan sonraki vizyonunu yurtdışında büyümek olarak açıklıyor.
Bozkurt'un Balkanlar'da bir grup ile görüşme yaptığını da böylece öğreniyoruz.
Avrupa'daki 6.5 milyon Türk Medicana için için önemli bir potansiyel. Bozkurt, Avrupa'da bir markaya ortak olup, bilgi birikimini yurtdışına taşımayı planlıyor.
Peki yurtdışına açılma stratejisi bu kadar ön plandayken, toplamda 20 hastanenin olduğu Bursa'da neden böylesine iddialı bir hastane açtıklarını da merak ediyoruz. Bozkurt, Bursa'nun Araplar tarafından çok ziyaret edildiğini ve hastane için Arap turistlerin önemli bir potansiyel olduğunu anlatıyor ve "Sanayi şehri Bursa'nın potansiyeline yabancı hastaların da katacağı bir ivme bekliyoruz" diyor.
Yine öğreniyoruz ki Medicana Sağlık Grubu'nda yabancı hasta oranı 2017 yılında 700 milyon lira olan cironun yüzde 10'unu oluşturuyor.
Sağlık dışında hiçbir işi olmayan Hüseyin Bozkurt, şu anda en büyük hayalini ise anaokuluyla başlayıp üniversiteye kadar olan bir sistem kurmak olarak açıklıyor.
Medicana Bilimler Akademisi adını vermek istediği eğitim kurumunu İstanbul ya da Ankara'da hayata geçirmek için girişimlerde bulunduğunu anlatıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA