Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

CEO ve bankacıları Baksı’ya çeken sergi!

Benim için Bayburt'taki Baksı Müzesi ve kurucusu sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan deyince akan sular duruyor. En zor coğrafyalardan birinde, bugün dünyada 'müzeciliği etkileyen üç müze' arasında gösterilen Baksı Müzesi, olağanüstü bir çabanın eseri. İşte o çabayı da hiçbir zorluktan yılmayan Hüsamettin Koçan gösterdi.
O nedenle QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras'ın aylar öncesinden yaptığı davete hayır demem mümkün değildi. Sanıyorum aynı hislerle Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ve TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil'in de olduğu yaklaşık 20 kişilik bir grup, Türkiye'nin tarihi seçimine günler kala bu davete kayıtsız kalamadı.
Bizi Bayburt'a 45 dakika uzaklıkta olan ancak uçak da olmadığı için Erzurum'dan yaklaşık 2.5 saat kara yoluyla varabildiğimiz Baksı Müzesi'nde olağünüstü güzellikte bir sergi karşıladı.
Uluslararası seramik sanatçısı Alev Ebuzziya'nın Kemal Servi koleksiyonundan derlenen modern seramiklerini, Baksı Müzesi Koleksiyonu'nda yer alan ve yöre kadınlarının elinden çıkan yerel çömlekleriyle bir araya getiren 'Toprak' isimli serginin küratörlüğünü Haldun Dostoğlu üstlenmiş.
Hep diyorum ki, hiçliğin ortasında bu müze ve düşünün ki Alev Ebuzziya'nın muhteşem güzellikteki çanaklarına şu an ev sahipliği yapıyor. İşte size bu yaz Baksı'ya gelmek için şahane bir sebep daha.
2015 yılında QNB Finansbank, yeni binası Kristal Kule'yi Alev Ebuzziya Siesbye'ın eserlerinden oluşan bir sergiyle açmıştı. Ömer Aras, sıkı bir Alev Ebuzziya koleksiyoneri olan Kemal Servi'nin sahip olduğu 47 çanaktan, 30'unun yer aldığı bu sergiyi Baksı'da açma fikrini duyunca, hemen banka olarak desteklemeye karar vermiş. Ne de iyi etmiş.
Niye derseniz... Evet uzak mı uzak. Gelmek zor mu zor. Ancak geldiğiniz anda dünyanın en ilginç müzesinde buluyorsunuz kendinizi. Üstelik Hüsamettin Koçan, eşi Oya Koçan ve Rana Erkan Tabanca ve Esra Ekmekçi gibi Baksı dostlarının büyük çabalarıyla Baksı gelişiyor, büyüyor. Şu anda müzedeki 30 oda sayesinde burada kalmak da mümkün.
Baksı Müzesi, bu yöredeki insanların hayatına dokunuyor. Baksı, Bayburt kadınlarını desteklemek için projeler yürütüyor. Kadınlar ehram denen yöreye özgü dokuma kumaşlarla el işleri yapıyor. Onlar da müzede satılıyor. Şimdi yöre yemeklerini tanıtma projesi başlamış. Müzede de bu yemekler servis ediliyor. Kadınlar buradan da para kazanıyor. Baksı dünyanın da dört bir yanından sanat severleri de çekiyor. Şu anda rakamlar istenen seviyede değil, özellikle de darbe girişiminden sonra azalmış. Geçen yıl müzeyi ziyaret eden 15 bin kişinin yüzde 25'i yabancıymış. Prof. Koçan bir Alman dergisinde çıkan kendileri hakkındaki güzel bir yazının ardından, Almanya'dan gelen sanatseverlerin sayısının da bir anda arttğını söylüyor ve 2018'den daha da umutlu olduğunu anlatıyor.

Çağrı merkezi kadınlarla büyüyor
Baksı'ya gitmek için geldiğimiz Erzurum'da QNB Finansbank'ın 2008 yılında kurduğu Operasyon ve Çağrı Merkezi'ni de dolaştık. Gördük ki bu merkezde çalışanların yüzde 64'ü kadınlardan oluşuyor. Özellikle üniversite öğrencileri için iyi bir istihdam yaratan merkez, Erzurum'da yarattığı istihdam ve bölgesel kalkınmaya sağladığı katkı nedeniyle ödül de almış

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA