Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Üzgünüm bayım, bitmedi!

Avrupa Parlamentosu Bütçe Komisyonu Başkanı Alain Lamassoure "ne biz onları istiyoruz ne onlar bizi istiyor, Türk sorunu bitti" dedi, Burhan Kuzu da kaldırıp ilerleme raporunu çöpe attı diye kimse heveslenmesin Türk sorunu bitmedi. Bitmeyecek. Bitmemeli.

***

Fransız politikacı şecaat arz ederken sirkatini söylüyor. Bugüne kadar AB Türkiye'yi açık biçimde oyaladı. Ama hiçbir zaman böyle kesinlik içeren ifadeler kullanmadı. Şimdi açıklamanın bir Fransız'dan gelmesi şaşırtıcı değil. Çünkü Türkiye'yi doğrudan karşısına alan tek ülke Fransa'ydı diyeceğim ama eksik olur. Fransa değil bu itirazı yükselten Sarkozy Fransa'sı idi. Sarkozy gitti. Lamassoure eski bir mantığı dile getiriyor.
Öteki çehre Türkiye cephesi. Türkiye hiçbir zaman AB üyeliğinden vazgeçmedi. Niçin geçsin? Elbette avronun yaşadığı kriz nedeniyle bu dönemde AB üyesi olmadığına seviniyor Türkiye ama bu AB projesinin rafa kalkması anlamına gelmez. Kamuoyu araştırmalarında AB üyeliğini isteyenlerin, gözetenlerin oranında bir düşüş olduğu çıkıyor ortaya. Fakat o düşüş AB'nin yaşadığı krizden dolayı süreçleri zayıflatmasındandır. Hassasiyetler kaybolunca beklentilerin gevşemesi doğaldır. Yoksa Sakallı Celal'in meşhur benzetmesi yanlıştır. Türkiye, onun dediği gibi, "Doğu'ya giden bir geminin içinde Batı'ya koşan" bir ülke değildir. Tersine, Doğu'dan gelmiş ve tarihi boyunca Batı'ya giden bir toplum olmuştur Türkiye.
***

Ama elbette bazı şeyler değişiyor.
Birincisi bu Doğu-Batı etkileşimi yörünge değiştirmiştir. Artık bu bir gerçektir. Türkiye gerek ekonomik bakımdan sağladığı birikimle gerekse ideolojik planda son on yılda sağladığı yeni bilinçle Avrupa konusuna farklı yaklaşmaktadır. Avrupa değerlendirmesi bugün Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki anlayış değildir. Fakat bu AB projesinin bittiği manasına gelmez.
İkincisi, doğrudur, Avrupa'nın bugüne kadar Türkiye'ye karşı sürdürdüğü açık konuşalım kin, nefret ve dışlama temelli politikaya karşı yeni ekonomi ve yeni ideoloji temelinde bir tepki var. İnsanlar da toplumlar da daha önce kendilerine yöneltilmiş kötülükleri en güçlü oldukları dönemlerde anımsarlar. Eziklikten kurtulmak biraz da hesap sormaktır. En azından eşitlenmektir. Türkiye şimdi bu ruhsal eşitlenmenin eşiğinde duruyor.
Bu yanlış değil. Ters olan daha önceki yanlışın Türkiye tarafından tekrarlanması olur. Yani Türkiye'nin Avrupa'yı yok sayması, dışlamasıdır. Halbuki bu söz konusu değildir. Niye olsun? Arada elbette boşlanan, ihmal edilen, savsaklanan şeyler olmuştur ama bu bir reddiye sayılmaz. AK Parti yöneticisinin manasız hareketi bir şey ifade etmez.
Üçüncüsü, iktidar şimdi yeni bir denge odağı oluşturuyor kendisine. OD üstünden gelen, İslam ümmetine dayalı, Arap coğrafyasında yükselen yeni bir kimlik ediniyor. Ama dikkat edilirse bunları İslami bir kimlikle değil İslami bir vurguyla yapıyor. Hem Türkiye o coğrafyalara yönelirken Avrupalı yanını saklamamakta, öne çıkarmaktadır hem de o âlemin Türkiye'ye dönük ilgisinin altında onun bu kimlik özelliği yatmaktadır. Mısır'daki meşhur laiklik vurgusu da Avrupalılığın bir başka türüdür. Kritik olan Avrupa'nın görmediği, anlamak istemediği budur. Türkiye de bu gerçeği daha iyi kavramalıdır.
***

Değişen çok şey var, doğrudur ama, üzgünüm Mösyö size sorun olmaya devam edeceğiz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA