Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Dersimiz matematik

Son dönemde "Büyük takımlar Bursaspor'un şampiyon olmasını istemez. Çünkü naklen yayın gelirinin dağılımındaki şampiyonlar payına beşinci ortak çıkması gelirlerini düşürür" yorumları yapılıyor. Dört işlem üzerine naklen yayın geliri dağılımı kriterlerini koyarak bu savın ne kadar boş olduğunu özetleyelim.
Turkcell Süper Lig naklen yayın geliri kulüplere dört kalemde dağıtılıyor. Havuzdan şampiyonlar payı (% 11), dayanışma payı (% 35), performans payı (% 45) ve ilk 6 ödülü (% 9) veriliyor. Dayanışma payı 18 takıma eşit bölünüyor. Performans payı bu sezon galibiyete 354 bin TL, beraberliğe 177 bin TL üzerinden hesaplanıyor. Şampiyonlar payı olan % 11 de toplam sezon sayısına bölünüp bir şampiyonluğun bedeli ortaya çıktıktan sonra her kulübün miktarı, şampiyonluk sayısıyla çarpılarak hesaplanıyor.
Bursa sezonu zirvede bitirirse Şampiyonlar Payı'na beşinci ortak olarak gireceği doğru ama alacağı pay beşte bir, yani % 20 değil. Yıldız hesabında Beşiktaş'a verilen iki şampiyonluğun gelir dağılımına da eklenmesiyle içinde olduğumuz sezon hariç Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 17'şer, Beşiktaş'ın 13, Trabzonspor'un da 6 şampiyonluğu var.
Bursaspor, şampiyon olursa havuzun % 11'i olan Şampiyonlar Payı'nın içinden 1/54 oranında pay alacak. Fenerbahçe, şampiyon olursa bu sezon 17/53 olan payı 18/54'e çıkacak. Aynısı Galatasaray için de geçerli. Beşiktaş da 13/53'ten 14/54'e yükselecek. Yani Bursaspor şampiyon olursa Dört Büyükler'in her birinin toplam gelirden aldıkları pay yaklaşık 1/594 (% 11'in 1/54'ü) oranında azalacak. Ama bu azalma her takım için şampiyon olamadığı anda zaten gerçekleşeceğinden kendisi olamadığında kimin şampiyon olduğunun hiçbir önemi yok.

1 ŞAMPİYONLUK=500 BİN TL
2009-2010 sezonunda kulüplere 160 milyon dolar naklen yayın geliri dağıtılıyor. Bu bedel, 242 milyon 800 bin TL olarak hesaplanıyor. Şampiyonlar Payı (Toplamın % 11'i) 26 milyon 708 bin TL. Bugün itibariyle her şampiyonluğun değeri 504 bin TL. Bu da bir galibiyet ve bir beraberlikle alınan performans payı kadar. Gelecek sezon için aynı kriterlerle bu rakamlar ikiye katlanacak. Dolayısıyla yeni sezon için de bir şampiyonluğun ederi bir galibiyet+bir beraberlik kadar olacak.
Özetle; "Büyükler, şampiyonluk pastası beşe bölüneceği için Bursa'nın şampiyon olmasını istemezler" ifadesi safsatadan başka bir şey değil. Biraz matematik ve dağıtım kriterleri bilgisiyle bu gerçeği görmek çok kolay.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA