Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Anayasa paketi ve 2023 hedefleri

ABD'nin yeni başkanı Trump'ın sadece ABD'de siyasi depreme sebep olduğunu, olacağını sanmayın. Trump'ın seçilmesi ve göreve başlaması, esasen 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkmış 'uluslararası ekonomi- politik çevre'nin sacayaklarını oluşturan uluslararası kurumların önemini ve ittifak ilişkilerini de derinden sarsacak. Ülkeler, Birleşmiş Milletler, NATO, IMF, Dünya Bankası ve bölgesel ekonomik işbirliği anlaşmalarının ötesinde ikili (bilateral) ilişkilere ağırlık verecekleri, 65 yıldır var olan ve yozlaşmış 'küresel' düzenin ötesine geçen yeni 'birliktelikleri' oluşturmak üzere, kritik adımlar atıyorlar. Türkiye, uluslararası ekonomi- politik alanda gözlenen bu 'aks değişikliği' sürecinde kilit role sahip ülkelerden biri. Bir diğeri de Hindistan.
'Anayasa Paketi' ile hedeflenen ve seçmenin onayına sunulacak olan sistem değişikliği, özünde uluslararası ekonomipolitik alanda gerçekleşecek bu aks değişikliğine bağlı olarak, Türkiye'nin 'yeniden formatlayacağı' ikili ilişkilerdeki manevra kabiliyetini, karar alma becerisini güçlendirecek bir adım. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin öteden beri değiştirmekle mükellef olduğu kamu karar alma süreçleri açısından, bürokraside hayati bir 'zihinsel dönüşümü' de tetikleyecek, hızlandıracak. Kamunun karar alma süreçlerinde zamanın etkin kullanımı, kamu harcamalarının verimliliğinin artırılması, 'Anayasa Paketi'nin onaylanması ile hız kazanacak. Türkiye, bu sayede 'kapsayıcı büyüme' kapasitesini yükseltecek ve kişi başına GSYH'de fazladan bir yüzde 25'lik iyileşme yakalayacak.

'Anayasa Paketi' ile yüzde 25 gelir sıçraması
Bunun anlamı, 2023'te 1.5 trilyon dolar olabilecek bir Türkiye GSYH'sinin 1 trilyon 875 milyar dolara ulaşması, kişi başına GSYH'nin ise 18 bin dolar yerine 22 bin 600 dolar düzeyine ulaşması. Türkiye, 'Anayasa Paketi'nin oylanacağı referandumu 'tarihi bir eşik' olarak görmeli. Bu eşik halkın oylarıyla aşıldıktan ve yürütme, yasama ve yargı yeniden yapılandıktan sonra, Türkiye'nin büyümesi yüzde 5.5-6 bandına oturacak ve ülkenin savunma, enerji başta olmak üzere, stratejik öneme sahip sektörlerinde 'millileştirme' süreci daha da hızlanacağı gibi, imalat sanayisinde 'dışa bağımlığı' hızla azaltacak yatırımlar katlanacak. Türkiye'nin 'anayasa paketi' ile ekonomik, siyasi ve askeri, büyük bir sıçrama yapacağının yeterince farkında olan önde gelen ülkelerin yoğun ziyaret trafiğinin daha hızlanacağına şahit olacaksınız. Bu arada, Fitch'e son bir mesaj: Ne dediğimizi anlamak istiyorlar ise, İngiliz Bakan Alan Duncan'ın kendi parlamentosundaki açıklamalarına baksınlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA