Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Güçlenen algı piyasayı yumuşattı

Ekonominin yarısı psikoloji ve algıdır. 15 Temmuz gibi ağır bir siyasi ve toplumsal travmayı geride bırakan Türkiye Ekonomisi, ekonomik reformların güçlendirdiği makro ekonomik yapının sağladığı ivme ve ardı ardına hayata geçirdiği mega projelerle, hareket kabiliyetini tartışmasız kanıtladı.
Türkiye'nin yeniden 'güçlenen' algısını örselemek adına, sonbahar ile birlikte, tüm terör örgütlerinin işbirliği halinde eylemlerini arttırdıklarına şahit olduk. Eş zamanlı olarak, Türkiye'nin uluslararası derecelendirme notları düşürülerek, siyasi terör odaklarının saldırılarına 'ekonomik terör'le de destek verilmeye çalışıldı.
Tüm bu hain yapının çembere almaya çalıştığı Türkiye, Hükümetiyle, güvenlik birimleriyle, Ekonomi Yönetimi ile, aralıksız bir mücadele ile, proaktif adımlarla, terör yapılarına geri adım attırdı ve kararlılığını bir kez daha kanıtladı.
Ortaköy saldırısının faalinin yakalanması, yurt genelindeki terör operasyonlarıyla pek çok saldırının önlenmesi, teröre nefes aldırılmaması, Fırat Kalkanı'nın başarıyla tamamlanması;
Türkiye'ye ve bölgeye çok büyük zararlar vermiş olan Obama döneminin kapanması, yeni ABD Başkanı Trump'la birlikte Türkiye-ABD ilişkilerindeki hızlı toparlanma;
Çanakkale 18 Mart Köprüsü ve İstanbul için 3 katlı tünel projesine yüksek düzeyde uluslararası yatırımcı ilgisi, 'çökeceği' iddia edilen Türkiye Ekonomisi'nin yoluna kararlılıkla devam etmesi, Türkiye Ekonomisi'nin küresel algısını yeniden güçlendirmiş durumda.
Siyasi alandaki kararlılık ve Merkez Bankamızın proaktif adımları ile birlikte, 11 Ocak'ta yüzde 11.55 olan 2. el faiz, bugün 11.20'nin altında; dolar kuru 3,94 TL'yi aşmış iken, 3,62 TL'nin altını gördü. Uzmanlar, 3,5935 TL'nin kırılması halinde, dolar kurunda 3.5 TL'ye kadar çekilme bekliyorlar.

Referandum sonrası dolar 3 TL
TL, şubatta önde gelen pek çok gelişmekte olan ekonominin para birimi arasında en güçlü performansı gösteren para birimi oldu. Mart ortasında gerçekleştireceği toplantıda faiz artırabilecekleri sinyali veren ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri, euronun dolar karşısında 1.08 dolara yakın bir seviyeden 1.06 doların altına gerilemesine sebep olmuşken, aynı dönemde, dolar-TL kurunun 3.87'den 3.62 TL'ye gelmiş olması, Türkiye'nin güçlenen algısının piyasalardaki etkisini teyit ediyor.
BlueBay Varlık Yönetimi'nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash, referandum sonrasında siyasi istikrarın devam etmesiyle, dolar kurunun yeniden 3 seviyelerine gerileyebileceğini belirtmiş.
Bu tespitleri not alalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA