Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Dünya Türkiye’nin gücünün farkında

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (SPIEF), dünya ekonomisinin yeni yükselen grubu E7 arasındaki işbirliğine dayalı görüşme trafiği baş döndürücüydü.
Türkiye ile Rusya arasında ekonomi, savunma ve dış politika alanında işbirliği imkânları pek çok defa gündeme geldi.
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'nun (RDIF) uluslararası danışma kurulu üyeliğine davet edilen Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan, trilyonlarca dolarlık varlık ve emeklilik fonlarının 30'a yakın başkan ve üst düzey yöneticileriyle birlikte, Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir araya gelerek, küresel ekonominin önde gelen aktörlerinin Türkiye'nin gücünün farkında olduklarını iletti. Türkiye Varlık Fonu'na ve Türkiye ile yürütülebilecek ortak projelere ilgi yoğundu. SPIEF oturumlarında, kimi Avrupalı uzmanlar, Putin ile bazı konularda görüş ayrılıkları olsa da, kendisine saygı duyulduğunu ve AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları başından beri yanlış bulduklarını ifade ettiler.
Bilhassa Asya ülkelerinden gelen katılımcılar, Türkiye'yi temsil eden şirketlerin ve kurumların temsilcileriyle gerçekleştirdikleri sohbetlerde, batılı ülkelerin, Avrupalı siyasetçilerin Türkiye'ye ve Rusya'ya yönelik politikalarının garabetini anlamakta zorlandıklarını belirttiler. E7 ülkeleri, Türkiye'nin Avrasya'daki ekonomi-politik ve oyun kurucu gücünün farkında olarak, işbirliğini hızlandırmak istiyorlar. Nitekim Rusya'nın savunma sanayi şirketi Rostec'in üst düzey yöneticisi Sergey Çemezov, Türkiye ile 5'inci nesil savaş uçağı üretimi konusunu görüştüklerini, Türkiye'de gerekli altyapının mevcut olduğunu ve Türkiye ile Rusya'nın birlikte yeni ve modern şeyler yaratabileceklerini belirtti ve S-400 sistemiyle ilgili teknik görüşmelerde sona gelindiğini hatırlattı.
Natsionalnaya Oborona (Ulusal Savunma) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko ise, Türkiye'nin silah teknolojisinden etkilendiğini belirterek, Türkiye'nin bölgede kendi nüfuzunu genişletmek için askeri ve ekonomik kaynağa sahip olduğunu, bazı ülkeler Türkiye'yi zayıflatmaya çalışsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü bir lider olduğunu vurguladı. SPIEF'de, Rusya'nın St.
Petersburg kenti yakınlarında kurulacak Yujnıy uydu kentinin inşaat projesinin yatırımı ve genel müteahhitliğini Rönesans İnşaat'ın üstleneceğinin, St. Petersburg Valiliği ile Rönesans İnşaat arasında turizm, sağlık, ulaşım ve lojistik alanlarında 265 milyon dolarlık projelerin yürütüleceğinin açıklanması da gurur vericiydi.
Gücümüzün farkında olarak, Avrasya'daki kararlı yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA