Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Zorunlu karşılıklar dahi potada olmalı

Türkiye, diplomasi alanında aynı anda sayısız konuyu birlikte yönetmesi gereken çetrefilli bir dönemden geçiyor. FETÖ ile küresel ölçekte mücadele, Suriye ve Irak'ta Türkiye'nin güvenliğine yönelik adımlar, Katar Krizi, Rusya ile yeniden yapılandırılan ilişkiler, NATO ile sıkıntılar, AB ve ABD ekseninde ciddi kırılmalar, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya açılımı bir çırpıda sayabileceğimiz konu başlıkları. Söz konusu konu başlıklarının tümü, ilgili ülkelerle çok yönlü ilişkilere bağlı olarak, Türkiye'nin pro-aktif bir dış politika süreci yönetmesini gerektiriyor. Keza, uluslararası diplomasi alanındaki hayli karmaşık yapının bir benzerinin ekonomi alanında da ağırlığını artırdığını görüyoruz. Bu da, ekonomi yönetimi açısından, diplomasi alanındaki gibi, pro-aktif, birçok olasılığı aynı anda dikkate alan, kurumların birbirleri arasında daha koordineli ve simülasyona dayalı bir çalışma anlayışı içinde hareket ettikleri bir dönem içinde olmamızı gerektiriyor.
Ancak, ekonomi alanında bir an önce hayata geçirilmesi gereken kararlarda yeterli tempoyu henüz yakalayamadığımız bir gerçek. Yıllıklandırılmış manşet enflasyonu yıllık bazda yüzde 9 ve altına hızla indirecek tedbirler, TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden yastık altı tasarrufları, Türkiye Ekonomisi için bu dönemde hayli gerekli olan atıl kaynakları, ekonomiye, sisteme kazandıracak tedbirlerde adımları hızlandırmamız gerekmekte. Döviz kurlarının istikrar kazandığına dair kanaatin güçlendirilmesi de hayli önemli. 16 Nisan Referandumu sonrası, iç ve dış politika alanında etkili adımların sağladığı güven ve kararlılık algısı, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım kararlarında ivmelenmeyi beraberinde getirdi. Bununla birlikte, yabancıların Türkiye'ye kazandırdığı net sermaye girişi ölçüsünde, halkımızın döviz mevduatını artırmayı sürdürmesi, bu konu üzerinde çalışma yapılmasını gerektiriyor.
Keza, gerek yastık altı kaynaklar, gerekse de Türkiye'ye net sermaye girişinin TCMB'nin net kullanılabilir rezervini artırıcı yönde katkı sağlaması da kritik önemde. Dönem, ekonomi alanında hızlı ve doğru teşhis, seri çözüm ve karar alma dönemi. Döviz cinsinden zorunlu karşılıkları artırıp, TL cinsinden zorunlu karşılıkları düşürmemiz etkili bir adım olabilir. Döviz cinsinden kredi kullanımını azaltmanın yolu dahi, TL cinsinden kredi maliyetini hızla azaltmaktan geçiyor. Enerji alanında maliyet katkısının etkili olduğu bir dönemde, finansman maliyetleri için çabalarımızı hızlandıralım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA