Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Sürdürülebilir büyüme için turizm

Son küresel finans krizinin öne çıkardığı önemli detaylardan birisi, turizm sektörünün ekonomik dalgalanmalara karşı en iyi mücadeleyi veren sektörlerden birisi olduğu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Turizm Komitesi'nin 100. toplantısı, bu anlamda, 'Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyüme için Turizm' tema ile Paris'te gerçekleştirildi. OECD'nin 20 kurucu üyesi arasında yer alan ve Turizm Komitesi'nin 1948'den beri üyesi olan Türkiye, turizmde ortaya koyduğu performansla dikkat çekiyor.

***
Dünya sıralamasında ağırladığı turist sayısı ile 6. sırada yer alan Türkiye adına, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ana konuşmacı olarak söz aldı. Turizm Komitesi'nin aktif üyesi olan Türkiye, son dönemde dünya turizminin yönetimine de talip olması nedeniyle öne çıkıyor. İstanbul 9 milyona yakın ağırladığı turist sayısı ile, Roma, Milano, Barselona, Amsterdam, Şangay, Miami, Los Angeles gibi pek çok dünya şehrini geride bırakarak, 11. sırada bulunuyor. Türkiye 2014'de yakaladığı 36.8 milyon turist ve 34.3 milyar dolarlık turizm geliri seviyesini 2019'da egale edip, 2023'de 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelire taşımayı hedefliyor.
***
Bakan Kurtulmuş, 2023 turizm hedeflerine ulaşmak adına, pazar ve ürün çeşitlendirmesine yönelik bir strateji oluşturulduğunu belirtti. Türk turizminin geleceği açısından en kritik pazar 'yükselen Asya'. Japonya'nın yanı sıra, bilhassa Çin, Güney Kore, Hindistan'da yükselen yeni orta sınıf, Kamboçya ve Vietnam gibi ülkeler Türkiye'nin turizm pazar çeşitlendirme stratejisinde öne çıkmakta. Bilhassa, Endonezya ve Malezya'dan umreye gelen turistlere, İstanbul ve Mescid-i Aksa'yı da kapsayacak paket programlar ile yeni stratejiler öngörülmekte. Yine, benzer bir strateji ile, kruvaziyer turizmini Doğu Akdeniz'de güçlendirme, Balkan ülkeleri ile ortak turizm stratejisi oluşturma, Gürcistan ve Azerbaycan ile paket turizmine yönelik ortak güzergâhlar önceadımlar. Bakan Kurtulmuş, sağlık, kongre, spor, dağ, yayla, kış ve inanç turizmine yönelik yeni stratejiler oluşturulacağını hatırlattı. Böylece, Türkiye'nin turist başına geliri 1.000 dolara çıkarması hedeflenmekte. Türkiye'nin turist başına gelir düzeyi dünya ortalaması 990 ila 790 dolar arasında gidip geliyor. Ürün çeşitlendirmesi ile bu rakamın 1.000 dolara çekilmesi hayli önemli.
Bakan Numan Kurtulmuş, 2023 hedeflerine ulaştıracak stratejileri hızlandırmak adına 25 yıl sonra ilk kez 3. Turizm Şurası'nı kasım ayında toplayacak. Şura'nın sonuç bildirisinden önemli bir yol haritası çıkacak. Bakanlık, 2018-2019 dönemine yönelik stratejileri de hızlandırmış durumda. Thomas Cook gibi önemli turizm ve seyahat kuruluşları uçaklara verilen yakıt desteğinin devamına yönelik müzakereler kasım ayına yetiştirilecek.
***
Bakan Numan Kurtulmuş'un OECD'deki konuşmasında vurguladığı önemli noktalardan birisi de turizmin ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelede taşıdığı hayati rol. Kurtulmuş, AB'ye aday bir Müslüman ülke olarak, Türkiye'nin yükselen İslam karşıtlığına azaltmaya yönelik önemli bir çaba ortaya koyduğunu; hem turizm, hem de kültürel işbirliğinin İslam karşıtlığına karşı yumuşak güç olduğunu hatırlattı.
Turizm ekonomik ve siyasi krizlere, ciddi manada profesyonelleşmiş bir sektör olarak, dayanıklılık gösteriyor. Türkiye turizmdeki başarısını, daha fazla farkındalık sağlamak adına, OECD ve BM gibi uluslararası kuruluşların turizm platformlarına daha fazla yansıtacak, taşıyacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA