Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Zaman ayarlı ‘kara’ haber operasyonu

Daha 48 saat önce, 'bu kur durmayacak, 4 TL'ye hazır olun' yorumları ortalarda gezinirken, ekonomi yönetimi, tanınmış ekonomistler, finans profesyonelleri basiretli davranıp, ayakları yere basan yorumlar yapınca, küresel odakların ısrarla pompaladığı olumsuz algı sorgulanınca, psikoloji toparlanınca, piyasanın görece sakinleştiğini gözlemliyoruz. Soçi Zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'nin Ortadoğu, Körfez, daha geniş manada Avrasya'nın bugün ve geleceğinin şekillenmesinde ne kadar etkili bir 'oyun kurucu' ülke olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Şimdi, tüm piyasa profesyonelleri ve ekonomi dünyası şu soruyu kendine sorsun: 'Küresel ekonomi- politik sistem çok katmanlı ve çok kutuplu bir yepyeni düzene adım adım dönüşüyor. Bu yeni küresel yapının öncü oyuncuları ile eşit koşullarda masaya oturan Türkiye'nin güçlendirilmiş, çok taraflı dış politika pozisyonunda mı bir hata var; yoksa bu yeni küresel düzende özgül ağırlığını kaybetmekte olan Batı'nın, Türkiye'nin bu yeni pozisyonuna duyduğu kızgınlık, hatta nefrette mi bir sorun var?'
ABD'deki Reza Zarrab davasından, son NATO skandalına, ABD medyasının iddiası ile, Washington'un Suriye'nin kuzeyinde yeni bir yönetim kurdurma planına kadar, çok hassas dengelerin söz konusu olduğu bir süreç yürüyor. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Karahan ve Ertem, Türk Hazinesi'nin şimdiden 2018'e hazır olduğu, Türk bankalarının mali yapısının ne kadar güçlü olduğu ve kaynak bulmakta hiç sıkıntıları olmadığı ve TCMB'nin araç bağımsızlığı konusunda ne kadar kararlı olduğunu net ifade ediyorlar. TCMB'nin, gerekli görmesi halinde, TL piyasa fonlama miktarını ve fonlama maliyetini ince ayarlarla yöneterek, TL'nin yabancı paralar karşısındaki değerini güçlendirmesi her zaman mümkün.
Piyasalar, bu olumlu, altı doldurulmuş açıklamaları değerlendirirken, dün öğlene doğru dolar-TL kuru 3.90 TL'nin altına doğru sarkarken, kimi piyasa simsarlarının ve kreditokrasinin tam da isteyeceği bir formatta, 'rahatsız edici' bir zamanla ile uluslararası ekonomi medyasının 'Türkiye'nin AB'nin vergi cenneti kara listesine alınabileceği' haberini basmasına ne diyeceğiz. Bu haber ani bir merkez bankası, hazine açıklaması mı, hayır. Ekonomi alanında alınmış önemli bir karar açıklaması mı, hayır. Peki, acelesi olmayan böyle bir haberi, söz konusu medya kuruluşu piyasalar kapandıktan sonra verebilir miydi, evet. Peki, Başbakan Yardımcısı Şimşek veya Bakan Ağbal'dan görüş istenmiş mi, hayır. Yorum sizin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA