Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Ekonomimizin ‘soft power’ı ihracatçılarımız

Türkiye'nin uluslararası siyaset alanındaki güvenlik ve diplomasi hamlelerinin 'hard power'ı (sert güç) destansı bir kahramanlığa imza atan tüm güvenlik ve istihbarat birimlerimiz ise; sahadaki 'soft power'ımız (yumuşak güç) da destansı bir 'insanlık ve medeniyet' mücadelesi veren TİKA, AFAD, Kızılay, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitü'müz.
Türkiye'nin elbette, küresel ölçekte ticaret diplomasisi de söz konusu. Ticaret diplomasimizin 'hard power'ı Ticaret Bakanlığımız ise;
'soft power'ı da dünyanın 200 ülkesine ulaşan ihracatçılarımız, ihracatçı birliklerimiz ve çatı kuruluşumuz Türkiye İhracatçılar Meclisi'miz.
İhracatçımızın yeryüzünün tüm noktalarında Türk malları adına gösterdikleri maharet, ABD'nin tetiklediği küresel ticaret savaşının sebep olduğu tüm sıkışmaya rağmen, Türkiye Ekonomisi'ne alkışlanan bir ihracat hacmi rekoru olarak dönüyor. Ekimde, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat hacmi 15.7 milyar dolar ile yakalanırken, yıllıklandırılmış ihracatımızın da yılsonu için 170 milyar dolar düzeyinde bir rekora koştuğunu gözlemliyoruz. Yeni hedef pazarlarımız olan Meksika'ya ihracatımızın yüzde 14, Latin Amerika'ya yüzde 41 ve Afrika'ya yüzde 25 artması memnuniyet verici.
Kürşad Tüzmen ile başlayıp, Zafer Çağlayan ve Nihat Zeybekci bakanlarımızla devam eden rekorlar dizisi, bakanlığımızın ortaya koyduğu performansın kurumsal bir beceriye dönüşmesi, Bakan Ruhsar Pekcan'ın özel sektör ve iş konseyi başkanlığından gelen uzun soluklu deneyimi ile Türkiye'yi yeni rekorlara taşıyacak pek çok strateji ve projenin hayata geçmesini sağlayacak. TİM ise, Oğuz Satıcı ile başlattığı 'ihracatı teşvik etme ve imrendirme' hamlesini, Mehmet Büyükekşi'yle beraber 'marka, tasarım, inovasyon ve teknoloji' boyutuna getirdi.
Bugün de, İsmail Gülle ile beraber 'dış ticaret fazlası veren Türkiye' hedefiyle geleceğe yürüyor. En meşakkatli zamanlarda bile başımızı yere eğdirmeyen ihracatçılarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA