Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Makro, mikro ‘icraat’ dönemi

10 Nisan Çarşamba, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın detaylarını paylaşacağı adımlarla, Türkiye Ekonomisi'nin dünya ekonomisi ve küresel ticaretteki payını yüzde 1.5'e taşıyacak yeni yol haritasına start verilmiş olacak. Türkiye Ekonomisi'ne yeni bir ufuk, yeni bir büyüme modeli, yeni rekabetçilik becerileri kazandıracak olan yol haritasının makro ekonomiye ve mikro ekonomiye dair adımların detaylandırıldığı bir icraat döneminin başladığına birlikte şahit olacağız. Makro ekonomi cephesinde, sürdürülebilir büyüme, sürdürülebilir istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrara yönelik adımları gözlemleyeceğiz. Ekonominin tüm sektörlerinde üretim kapasitesini arttıracak, üretim maliyetlerini rekabetçi düzeye getirecek ve GSYH'nın yüzde 4-5 bandında sürdürülebilir büyüme trendi yakaladığı bir makro ekosisteme yönelik adımlar.
Türkiye Ekonomisi'nin arz güvenliğine yönelik reform ve tedbirlerin başarılı sonuçları, aynı zamanda Türkiye Ekonomisi'ni fiyat istikrarı, yani enflasyonla mücadele konusunda da başarılara taşıyacak. Söz konusu makro ekonomik hedeflere ulaşmak adına, Bakan Albayrak'ın altını kuvvetle çizdiği yeni vergi mimarisi kritik önemde. Albayrak'ın işaret ettiği yeni finans mimarisi ise, hem sermaye piyasana, hem de islami finans yatırım araçlarına derinlik sağlayacak ve Türk reel sektörünün finansman imkanlarına çeşitlilik anlamında önemli bir zenginlik kazandıracak. Bunun anlamı, tasarrufları güçlendirecek adımlarla, finansal istikrara yönelik yeni bir sürecin de başlayacağı. Bakan Albayrak'ın açıklayacağı makro reform ve tedbirler, aynı zamanda İstanbul'u uluslararası düzeyde bölgesel bir finans, hizmet, tasarım ve turizm merkezi olmaya taşıyacak süreci de hızlandıracak.
Türkiye, mikro bazda ise, KOBİ'lerin yanı sıra, esnaf ve sanatkarın da ihracatçı olduğu, ihracatın tabana yayıldığı, KOBİ'lerimizin markalaşmaya ağırlık verdiği, e-ticaret ve e-ihracatın yaygınlaştığı çok önemli adımları hayata geçirecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı'nın yürüttüğü 13 dijital projenin, blokzincir teknolojilerinden, ticarette yapay zeka kullanımına, e-ihracat platformlarına, ihracat ve ticarette gerçek manada bir seferberliğin başlamasına imkan sağlayacağını; bunun yanı sıra, iç piyasada ve dış ticarette kaçakçılıkla mücadelede Türkiye'nin elini olağanüstü güçlendireceğini ifade ediyor. Böylece, Türkiye'nin tüm ihracat performansının kayda girmesiyle, Türkiye'nin dış ticareti daha da yönetilebilir hale gelecek. Türkiye'nin yerli-milli hammadde ve ara mamul hamlesiyle birlikte, dış ticaret ve cari işlemler açığındaki iyileşme, yılın ilk 3 ayında 15.2 milyar dolar dış kaynak ihtiyacındaki azalma gibi, Türkiye'nin küresel ekonomide elini güçlendirecek sonuçları da beraberinde getirecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA