Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Türkiye Ekonomisi’ne ‘gelecek tasarımı’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün detaylarını açıklayacağı reform adımlar ve tedbirler, özünde Bakan Albayrak'ın koordinasyonunda ekonomi yönetiminin şekillendireceği Türkiye Ekonomisi'ne yönelik 'gelecek tasarımı'nın ilk adımlarını teşkil edecek. Bakan Albayrak'ın odaklanacağı 'gelecek mimarisi'nin odak noktasını, 'üretim, ihracat, büyüme ve istihdam dostu' yeni bir ekonomi politikaları mimarisi olarak tanımlamak yanlış olmaz kanaatindeyim. Söz konusu 'gelecek tasarımı'na yönelik adımları, 32 yıldır iktisat alanında akademisyenlik yapan bir kişi olarak, 'girişimci ve yatırımcı dostu vergi politikası', 'esnaf ve KOBİ dostu yepyeni bir perakende ve toptan ticaret, tedarik mevzuat ve politikası', 'yerli ve milli girişimcilere yönelik yepyeni teşvik ve destek politikaları' benzeri adımları, politika mimarisini bir çırpıda sıralayabilirim.
Türkiye Ekonomisi'nin 'gelecek tasarımı'nda, ihracatın miktar ve katma değerini güçlendirecek, Türkiye'nin geleneksel ihracat pazarlarındaki gücünü, yeni ihracat pazarlarına erişimini katlayacak bir strateji, ekonomi dünyasına heyecan verecek taze adımların hiç kuşkusuz bir parçası olacaktır. Keza, yepyeni bir kalkınma ve yatırım bankacılığı anlayışı, sermaye piyasalarının güçlendirilmesi kadar, 'kalkınma temelli kamu satın alma politikaları' da yine aklıma gelen öneriler, detaylar. Türkiye Ekonomisi'nin 'gelecek tasarımı'nda, Asya-Pasifik ile Atlantik arasındaki sıklet merkezi değişikliği olanca şiddetiyle devam ederken, Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika arasında bir kavşak noktası olarak küresel ekonomide öne çıkışı, Türkiye'nin dünya ticaretinde artan rolünü e-ihracat, blokzincir teknolojileri ve dijital paralarla güçlendireceği bir dijital dönüşüm sürecine de etkili bir şekilde imza atmasını gerektiriyor.
Yukarıda ifade etmeye çalıştığım başlıkların tümü, tarım, sanayi ve inşaat gibi ana sektörlerin yanı sıra, turizm, sağlık, eğitim, finans, gayrimenkul, lojistik, ulaştırma, haberleşme, yazılım gibi hizmet sektörü alanlarının tümüne dokunacak bir 'gelecek tasarımı' anlamına geliyor. Bakan Albayrak, bugün, Türkiye Ekonomisi'ni 360 derece kapsayacak yepyeni bir 'mimari' için ilk adımları bizlerle paylaşacak. Türkiye Ekonomisi'nin bugün ve geleceği adına, şimdiden hayırlı olmasını dileyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA