Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Hapşırana "Çok yaşa" demezseniz acaba ölür mü?

Bir araştırmaya göre dünyadaki insan topluluklarının kültürlerinde 500 bin ayrı batıl inanç varmış. En bilinçliler bile bunların etkisindeymiş. Eğitimli insanların bile tahtaya vurup, kulak memelerini çekiştirdiklerini hiç görmediniz mi?

Siz de yoğurtla balık yemenin zararlı olduğuna inananlardan mısınız? Oysa balığı yoğurtla terbiye ettikten sonra ızgarada pişirirseniz, çok lezzetli bir yemek çıkar ortaya. Sözünü etmek istediğim konu 'batıl inanç'lar veya 'hurafe'lerdir. Mesela en eğitimli insanların bile tahtaya vurup, kulak memelerini çekiştirdiklerini hiç görmediniz mi? Ya da merdiven altından geçmeyi uğursuzluk sayanlara, kara kedi görünce ürkenlere hiç tanık olmadınız mı? Acaba her dilde hapşırana "Çok yaşa" veya "Sağlıklı yaşa" neden denilir?

PİCASSO VE NAPOLYON DA...

Bir araştırmaya göre dünyadaki insan topluluklarının kültürlerinde 500 bin ayrı batıl inanç varmış. En ünlüler ve en bilinçliler bile bunların etkisindeymişler... Mesela Picasso, yatağının üzerine şapka bırakılmasını 'birinin ölümüne işaret' sayar ve çok sinirlenirmiş.. Napolyon Bonaparte için de ayın 17'si adeta yokmuş. Çünkü Napolyon 17 sayısının uğursuzluğuna inanırmış.. Batıl inançları listelemek için internette siteleri taradım. Bulduklarımdan bazıları şunlardı:

BİR LİSTE
"Ayna kırılması uğursuzluktur; aynanın kırıldığı ev yedi sene iflâh olmaz" denir. Ayakta pantolon giymek yoksulluğa işaret sayılır. "Ayva çok olan yerin kışı azgın olur" denir. "Bir şeyi 40 kere söylersen olur" denir. Çocuk yalnız bırakılmaz, bırakmak gerekirse yanına bir süpürge konur. Çocuklara nazar değmemesi için nazar boncuğu takılır ayrıca "Çocuğun üstünden atlanmaz, atlanırsa boyu kısa kalır" denir. Dört yapraklı yoncayı bulanın talihinin açılacağına inanılır. Esnerken ağız kapanır, kapamayan şeytana ezan okumuş sayılır. Elden ele makas alınmaz, makas düşman sayılır.

SİZ DE LİSTE YAPIN
"Gece ıslık çalınmaz, çalan için şeytanı çağırıyor" denir. İnsanın önünden kara kedi geçmesi uğursuzluk sayılır... "Kapı eşiğine basma, iftiraya uğrarsın" denir. "Kuş pisliği başa düşerse para gelecek", "Kara kedi görmek uğursuzluktur" denir. Leyleği havada gören o yılı durmadan gezerek geçirir, yerde gören evinde oturur. Siz de kendi batıl inançlarınızı listelemeyi denemelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA