Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

AK Parti'nin 1 Kasım yolu

1 Kasım maratonu başladı... AK Parti 1 Kasım 2015 seçimlerine hangi siyasal strateji ve seçim taktikleri ile gidecek? AK Parti yeniden yüzde 45 rakamını yakalayabilecek mi? AK Parti yüzde 45 ve üstünü alabildiği takdirde tek başına ve güçlü bir iktidar olabilir. Yüzde 43-44 rakamlarında da 276'yı aşmak mümkündür ama özellikle 43 sınırında güçsüz bir tek başına iktidar mümkün olur. Yüzde 42-41 seviyeleri ise yeniden koalisyon fotoğrafı demektir. Peki önümüzdeki süreçte AK Parti ne yapacak?

***
AK Parti 1 Kasım stratejisinde 7 Haziran öncesi tutumunda olamaz ve olmamalı. O sebeple AK Parti elitleri yeni ve üç ayaklı bir plan kuruyor. Üç ayaklı yeni plan şöyle: Yapılanlar yerine yeni projeler geliştirilip anlatılacak; emeklilere ve sosyal kesimlere yeni vaatler oluşturulacak; milletvekili listeleri yenilenecek...
***

7 Haziran seçimlerinden hemen sonra seçmenin neden kendilerine oy vermediği ile ilgili geniş çaplı bir araştırma yaptıran AK Parti'nin 1 Kasım'a giderken stratejisini yenilemesi zaten zorunluydu. Geçen haftalarda da bizim gazetede de bu konuyu işleyen haberler yayınlandı. Anket sonucu 7 Haziran seçimlerinde özellikle ekonomik vaatler, projeler, sosyal kesimlere yönelik bölümlerin yetersiz kaldığını ortaya çıkarmıştı.
***

1 Kasım seçimlerine giden bu süreçte AK Parti geçmişte olduğu gibi vatandaşa umut veren, geleceğe dönük projeler ile seçmenin önüne çıkacak. Yapılanlar değil, yapılacaklar, ülkenin ulaştırılmak istendiği nokta anlatılacak. Son seçimde üçüncü köprü, havaalanı gibi büyük projeler yerine daha çok geçmişte yapılanlar ön plana çıkmıştı.
***

AK Parti kurmayları son seçimde kendilerini olumsuz etkileyen konulardan birinin emeklilere ikramiye ve sosyal kesimlere dönük vaatler olduğunu düşünüyor. Seçime giderken bu konuda önemli adımlar atılmaya zaten başlandı. Geçen hafta emekli, memur ve çalışanlara bütçe olanakları dahilinde bazı iyileştirmeler yapıldı ve daha da fazlası düşünülüyor. Bunların neler alacağı üzerinde çalışılacak ve önümüzdeki süreçte netleşecek. Öğretmenlerin eş durum tayinlerinde sağlanan kolaylıklar bu kapsamda değerlendiriliyor. Hükümetin, Kurban Bayramı'nda emekliye 600-700 liralık kurban parası vermesi üzerinde de duruluyor. Ayrıca meydanlarda, AK Parti'nin emekli maaşlarını seyyanen 100 lira artırdığı bunun yıllık bin 200 lira yani bir ikramiyeye denk düştüğü de anlatılacak.
***

AK Parti, listelerde yapılan hataların da partiye birkaç puan kaybettirdiğini düşünüyor. Seçimde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerin başta olmak üzere aday listelerinde yenilikler yapılacak. Teşkilattan isimler listelere dahil edilirken, "ithal aday" denilen ve başka illerden getirip aday gösterilme uygulaması kısıtlı tutulacak. 3 dönem kuralı kalktığı için seçmenden oy getirecek 70 üç dönemlik eski milletvekilinden 20-30'una listelerde yer verilmesi de konuşuluyor. Partideki küskünlüklerin giderilmesi, küsüp ayrılanların geri getirilmesine dönük de adımlar atılacak. Bana göre de kabataslak olarak bu plan doğru bir stratejiye tekabül ediyor. Akıllı ve disiplinli olunursa 7 Haziran öncesi gibi yanlış polemiklere girilmezse bu yolun sonu yüzde 45'i yakalamaya doğru gidebilir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA