Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

Kaş yapayım derken göz çıkartma yasa tasarısı

Gündemimiz, AK Parti'nin perşembe gecesi Meclis'e sunduğu cinsel istismar suçuyla ilgili kanun taslağı.
Öneride şu ifadeler var:
"Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16.11.2016'ya kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda... Cezanın infazının ertelenmesine karar verilir..." Sosyal medya, Twitter adeta yıkıldı.
Eleştirilere yanıt veren Başbakan Binali Yıldırım ise yasayı şöyle savundu:
"Olay şudur. Yaşı tutmayan, erken yaşta evlenenler var. Bilmiyorlar yasaları, dolayısıyla çocukları oluyor. Baba hapse giriyor.
Çocuklar anasıyla yalnız başına kalıyor. Bu şekilde 3 bin aile olduğu tespit edildi. Bir seferliğine bu mağduriyetin giderilmesine yönelik bir çalışmadır. Seçim kampanyalarında herkes bu sorunu çözmek için söz vermişti. Her şey ortada. Bu bir tecavüze af değildir. Tecavüze en ağır cezayı AK Parti getirdi. Tecavüzle ilgili bir konu değil." Evet, Ak Partililer, seçim programlarında da yer alan bu öneriye, yasalarla sosyolojik gerçekler arasında açılan makası daraltmak için "bir defalık" başvurduklarını söylüyorlar.
Ancak benim bu tasarıya da bu yaklaşıma da pek çok noktadan itirazım var. Birkaçını söyleyeyim.
Öncelikle "yasaları bilmemek" dünyanın hiçbir yerinde hukuki bir bahane olarak sunulamaz.
İkincisi, "bir defalık" çözüm arayışlarına her zaman için "ikinci kez" de ihtiyaç duyulur.
Bu son girişimde de yasalara aykırı olarak kurulmuş 3 bin ailenin mağduriyetini gidereyim derken, kamuoyunda erken yaşta evlendirme ve kız kaçırma gibi olayların "normal" olduğu algısı yaratılıyor. Bu algı da kuşkusuz yeni mağduriyetlerin kapısını aralayacaktır.
Üçüncüsü ise cinsel istismar suçlarında toplumsal ahlak kalıplarından ötürü sessizlik sarmalı derinleşir. Mağdurlar genellikle ya konuşamazlar ya da onur kırıcı şekilde uzlaşmaya zorlanırlar. Yargı bu tür vakalarda çoğu zaman kadın olan mağdurun, ekonomik ve sosyolojik konumundan kaynaklanan zayıflığını pozitif ayrımcılıkla gidermelidir.
Ama eğer yasa önericiler, bu tasarıda olduğu gibi "mağdurla evlenildiyse suç ortadan kalkmıştır" derse mazlumun değil fiilen failin yanında durmuş sayılır.
Ak Parti, hem hazırlanışı hem de sunuluşu konusunda yeterince kafa yorulmadığı anlaşılan bu önerisini, kamuoyundan yükselen aklıselim eleştiriler ışında değerlendirmeli.

***

CHP'li Köksal bir gecede mi değişti?
Dün CHP Milletvekili Burcu Köksal'ın, tartışılan cinsel istismar önerisini 9 ay önce TBMM'de gündeme taşıdığı iddia edildi.
Yeni Şafak'ın haberine göre, bir mağduru dinleyen Köksal o dönem şu açıklamayı yaptı:
"Gerçekten çok büyük bir mağduriyet var... Küçük yaştaki evliliğin hangi koşullarda meydana geldiği, bunların iyi değerlendirilmesi ve buna göre hakkaniyetli cezalar verilmesi gerektiğini düşünüyorum." Dün vatandaşlardan yükselen tepki üzerine yasayı eleştirmeye başlayan Köksal seçmenlerine dokuz ayda neyin değiştiğini açıklamayı düşünüyor mu?

***

Nedir bu sessizlik?
Dünya, Obama'nın, Clintonların, Soros'un adının karıştığı pedofili ve şantaj iddialarını konuşuyor. PizzaGate adı verilen bu skandalı geçen çarşamba ATV Son Durak'ta ayrıntılı şekilde ele alınca pek çok seyircimizden aynı yönde mesajı aldık.
"Sizde izlemesek haberimiz bile olmayacaktı.
Otu çiçeği haber yapan Türk medyası niçin bu konuyu ısrarla görmüyor?" Programda yanıt vermedim ama şimdi söyleyeyim. Siirt Şirvan'da halen toprak altında yaşam mücadelesi veren işçilerimizi, maden sahası bir medya patronuna ait diye görmezden gelenlerden çok şey beklemiyor musunuz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA