Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

KOBİ'lere dikkat!

Ekonomi yönetimi, bir süredir kaynağı belirsiz döviz girişi üzerinde duruyor. Yastık altından, Irak'a varıncaya kadar değişik senaryolar konuşuluyor. Ancak, ciddiye alınan değerlendirmelerden biri KOBİ'ler ile ilgili. Bankacılık otoritesinin kredi stoku analizi, büyük firmaların sorunu olmadığını teyit ediyor. Sorunlu alan KOBİ'lerde görülüyor. Konunun, döviz hareketi ile ilgisi ise şu hesaba dayanıyor:
"Küresel mali krizin patladığı Eylül 2008'de yüzde 3.7 seviyesinde olan KOBİ kredilerinin takibe intikal oranı, Haziran 2009'da yüzde 6.6'ya yükseldi. Oysa genel trend, batık kredi oranının yüzde 9.9'u aşacağı yönündeydi. Hacizli KOBİ kredisi miktarı yükselse de artış hızının kesilmesi, yurtdışındaki varlıkların ülkeye getirilmesine, elde avuçta ne varsa sermayeye dönüştürülmesine bağlanıyor. Bu tutar en az 5 milyar dolar civarında öngörülüyor."

***
Yine BDDK kaynaklı tablolar, ekonomideki problemin sanayi merkezlerinde yoğunlaştığını, Ankara'nın küresel krizden nispeten az etkilenen iller arasına girdiğini gösteriyor. Bürokrasi merkezli Ankara, her ay garanti maaşını aldığı için krize teğet geçiyor. Örneğin, krizin ilk dalgasının geldiği Eylül 2008'de Ankaralıların bankalardaki kişi başına tasarruf mevduatı ortalama 5.739 lira iken Haziran 2009'da bu tutar yüzde 14.6 artışla 6.579 liraya yükselmiş.
Ankaralıların bankalardaki toplam tasarruf mevduatı 2008 Eylül'deki 25.6 milyar liradan 2009 Haziran'da 29.9 milyar liraya ulaşmış.
Gel gelelim, KOBİ ağırlıklı üretim merkezlerinde manzara gerçekten zorlu. Sadece kişi başına takipteki alacak miktarları bile her bakımdan manidar. Küresel krizin sinyal verdiği günlerde yani Eylül 2008'de örneğin Denizli'de kişi başına hacizli kredi tutarı ortalama 226 lira idi ama Haziran 2009'da yüzde 39 artışla 314 lira oldu. Kocaeli'de ise kişi başına takipteki kredi alacağı 94 liradan 189 liraya fırladı, artış oranı yüzde 107'yi buldu. Benzer veriler Kayseri, Bursa, Gaziantep için de geçerli.
Sözün özü, mevduat faizleri hızla indiği için bankalar gerek kredi gerekse hazine kağıdı faizlerinden iyi karlar yazmaya devam ediyor. Lakin, bu durumun sürdürülebilirliği KOBİ'lerin ve bireylerin gelir akışına bağlı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA