Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Şahin'in ilk sınavı

Milli Güvenlik Kurulu son toplantısında, Kürt sorununun çözümünü hedefleyen temaslara güvenini ifade etti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın görüşmeleri, devletin zirvesinden kalite kontrol onayı almış oldu. Toplumda karşılığını bulan konu ise terör sorununun çözülmesi ve Kürt kimliği taleplerinin ulusal bütünlük paydasında değerlendirilmesi yönünde. Kuşkusuz geniş kitleler, çözüm paketi piyasaya çıkmadığı için sabırlı bekleyiş içinde. Bu bekleyişi, mutlak destek gibi yorumlamak yanıltıcı olabilir.

***

Bugünkü tartışma ortamı ise sonbahardan itibaren TBMM zeminine taşacak. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in üzerindeki yük artacak. Eski Meclis Başkanı Köksal Toptan, DTP'li vekillerin, ifade vermek üzere mahkemeye gidip gitmeyecekleri sorununu yönetsel maharetiyle ileri bir tarihe bırakmıştı. Bu dosya yeniden gündeme gelecek. Şahin'in genel yaklaşımının, "Demokratik sürece zarar verecek uygulamalardan kaçınılması" yönünde olduğu biliniyor. Tabii Meclis Başkanı'nın aynı zamanda "Uzlaşma Komisyonu"nu bitkisel hayattan çıkarıp çıkaramayacağı da TBMM'nin Kürt sorunu konusundaki inisiyatifinin gücünü belirleyecek. Anayasal sinir uçlarına dokunulmamasından yana olan Başkan Şahin'in rolü, anayasa değişikliği veya affı da içeren yasa düzenlemelerin gerçekleştirileceği TBMM'deki dengeleri etkileyecek. TBMM'deki uyumun derecesi de içinden geçilen hassas sürecin kaderini çizecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA