Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Genelkurmay'ın çetin sınavı

Anayasa Mahkemesi'nin, hükümete ve devletin güvenliğine karşı işlenen özellikli suçlarda askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından gözler, kritik bazı davalara çevrildi.
Görünen o ki Genelkurmay Adli Müşavirliği, olay bazında değerlendirme yapmış. Dünkü basın toplantısında bir ölçüde yansıtılan görüşlerin detaylı analizinden şu sonuçlar çıkıyor:
- Ergenekon davası kapsamında emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile ilgili iddialar Silivri'deki mahkemede görülecek.
- Muvazzaf subayların Ergenekon kapsamında suça iştirak hali söz konusu ise dava Silivri'de kalacak.
- Eski Kuvvet Komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına ile ilgili iddialar, Ankara'daki özel yetkili mahkemede görülebilir.
- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla ilgili soruşturmanın seyri ise tartışmalı. Seferberlik Bölge Başkanlığı personelinin dışarıda askeri bir görevle bulunduğu tezinden hareketle olayın askeri yargı kapsamında olduğu düşünülüyor. Ancak buna sivil savcılık karar verecek ve isterse soruşturmayı sürdürecek.
- Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Metin Ataç ve amirallere suikast iddiası ile Poyrazköy soruşturması askeri mahkeme yolunda.
- Albay Dursun Çiçek'in askeri mahalde darbe planı hazırladığı iddia edildi ancak Genelkurmay böyle bir plan bulamadığını açıkladı. Islak imzalı belge ise Başsavcılığın talimatına rağmen Genelkurmay'a gönderilmedi. Çiçek konusu da askeri yargı alanında diye yorumlanıyor.
- Faili meçhullerle ilintili olarak Diyarbakır'da yargılanan Albay Cemal Temizöz hakkında dava açıldığı için kovuşturmanın devamı öngörülüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA