Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Halk Partisi'nde ne oluyor?

CHP'de er ya da geç bir hesaplaşma yaşanacağı biliniyordu. Ancak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kozların paylaşılmasını bir süre erteledi. Ama ne zamana kadar? Şimdi yanıtı aranan soru bu...
Olağanüstü şartlarda ve kadro planlaması yapamadan CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde iki seçenek vardı. Ya konjonktürel rüzgârı arkasına alarak hemen parti yönetimine neşter vuracak ya da meydanlardan toplayacağı güce göre örgütte operasyon yapacaktı. Kılıçdaroğlu, parti içi dinamiklere kısa sürede nüfuz edemeyeceğini gördüğü için, sandıktan çıkacak "hayır" oylarına umut bağladı. Ve "araf"ta kaldı. Zira elde edilen sonuç, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu tam anlamıyla "kuvvetli liderlik pozisyonuna" taşımadı. Bu tabloyu gördüğü için o ana kadar kendini frenlemeye çalışan eski Genel Başkan Deniz Baykal yeniden sahne aldı.

***

Baykal'ın çıkışını iki yönlü düşünmek gerek. Bir yandan CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın partiden tasfiyesini sağlamak, diğer yandan kendisine yakın milletvekillerinin siyasi geleceğini teminat altına almak. İşte meselenin bam teli de burası. Neden mi?
Çünkü Baykal'la arkadaşları arasında giderek yaklaşım farklılığı seziliyor. Görünen o ki Baykal, deneyimli politikacı kimliği ile hareket ediyor. Yani, seçimli olağanüstü kurultayı tetiklerse, bu girişimin, kişisel beklentisi ile ilişkilendirileceğini öngörüyor. İster istemez hedef küçültüyor. Baykal'ın, "CHP, iki anahtarlı kasa gibi" benzetmesini "Genel Başkan- Genel Sekreter" ikilemine işaret eden sözlerini böyle okumak lazım. Tabii Baykal'ın manevrasını fark eden Genel Sekreter Önder Sav'ın, "Kurultay fantezileriyle meşgul olacak durumda değiliz. Son açıklamaları kişisel hırs olarak görüyorum" sözlerini de hafife alamayız.
Bu yüzden Baykal, sadece tüzük değişikliğinin yürürlüğe konulacağı, Kılıçdaroğlu liderliğinde yola devam edileceği ilan edilen kurultayı yeterli görüyor olabilir. Oysa "Baykalcı" diye bilinen ve ilk genel seçimde milletvekili listesinde yer bulamayacağını düşünen isimler, seçimli kurultay seçeneği üzerinde duruyorlar. Genel Başkan'ın değil ama parti yönetimindekilerin sorgulanacağı bu kurultayın, CHP'de taşların yerli yerine oturmasını sağlayacağını savunuyorlar. Onlara göre, Baykal'ın son şansı hazır elinde milletvekilleri varken ileri hamle yapmaktan geçiyor. Yarın ise çok geç görünüyor. Bu durumda, Baykal'ın orta vadeli planı ile vekillerin yakın vadeli planı örtüşmüyor. Baykal'ın, "Önce, Genel Sekreter'den başlayalım. Sonra genel seçimi görelim. Zaten sonuç iyi kötü belli. Buna göre Kemal Bey'i ikna ederiz" stratejisi izlediğini varsayabiliriz. "Önder Sav-Hakkı Süha Okay" ikilisinin ise eski genel başkanın, gidişattan vazife çıkarma niyetini erkenden deşifre ettiğini, seçim yolunda parti dengeleri ile oynanmasının büyük hata olacağı sinyali verdiğini kabul edebiliriz.
Bu noktada kilit isim ister istemez Kemal Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu, CHP'nin, sol seçmenin ve arayıştaki oyların yatırım yapabileceği aday konumuna taşınabilir. Eğer Kılıçdaroğlu, yapısal çıkışlarının yerleşik parti dinamikleri ile engellendiğinden eminse, önümüzdeki günlerde ilginç gelişmelere tanık olabiliriz. "Genel af, türban" gibi hassas alanlarda açılıma yatkın görünen ama zigzag çizdirilen Kılıçdaroğlu, merkez seçmene hitap eden vaatlerle ezber bozmayı deneyebilir. Lakin CHP'nin ikna edici olabilmesi, hem kemik seçmenin muhafazasına hem de genel başkanın şekillendireceği yeni politikaların partide içselleştirilmesine bağlıdır. Aksi takdirde, AK Parti'nin sürüklediği gündemin peşine takılmakla, CHP'nin tarihi reçetesini uygulamak arasında gelgit yaşanması kaçınılmazdır. Bugün itibariyle seçmen, muhalefetin vaatlerine değil, iktidar partisiyle elde ettiği kazanımlara bakmaktadır. Yani seçmen için "Eldeki bir, daldaki ikiden iyidir!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA