Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Askerle sivil arasındaki güven boşluğu

Üç generalin açığa alınma kararı, hukuki ve siyasi yönleri kadar, sivil-asker ilişkilerinin seyri bakımından da tarihi değer taşıyor.
Sivil, askerin; asker de sivilin iç dinamiklerine müdahaleden olabildiğince uzak durabiliyor mu? İşte bütün mesele bu. Zira geçilen zorlu dönemeç askeri cenahta, "Adım adım ilerliyorlar. Salam taktiği ile parçalara ayırıp mevzi kazanıyorlar" diye de yorumlanıyor, "Artık özeleştiri günü geldi. Anayasa ve hukuk devleti çerçevesinde görev ve sorumluluklarımızı gözden geçirip, çağın gereklerine göre konuşlanmamız kaçınılmaz" şeklinde de. Lakin her iki değerlendirme arasındaki gel git devam ediyor.

***

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, sadece görünür olaylara takılmadan, ufkunu genişletecek adımları atması hiç de zor değil. Kuşkusuz, bu adımların bazıları, TSK'yı sistematik olarak hedef alan çevrelerin taarruzunu durdurmaya yetmeyecektir ama Ordu'yu "gözbebeği gibi gören" kitlelerdeki istifhamı kaldırmaya katkı sağlayacaktır. Örneğin; Kara Harp Okulu'na girildiği andan itibaren başladığı söylenen "Cumhurbaşkanı adayı yetiştirme" yaklaşımındaki değişim neden gösterilmesin? Askeri okullardaki müfredatın anlatılması dahi, gelecekte Silahlı Kuvvetler'e yönelecek eleştirilerin önünü alabilecektir. Yine aynı şekilde; general sayısını azaltacak orta vadeli planlamadan niçin söz edilmesin? -Öyle olduğuna inanmak istemesek bile- Generallik yarışının, üstlerin gözüne girme çabasının, bazı komutanları asli işlerinin dışındaki alana yönelttiğini varsayabiliriz. Kurmaylığa atandıktan sonra verilen görevlerin sadece askeri strateji, güvenlik riski ve tehdit algılaması ile sınırlı olmadığını, "zararlı cereyanlara ve kamu görevlilerine!" yönelik saha çalışmasını da kapsadığını düşünebiliriz.
***

Türkiye'nin bulunduğu sıkıntılı coğrafya, bölgede her an tetiklenebilecek sıcak çatışma olasılığı; güçlü, özgüvenli ve itibarlı Silahlı Kuvvetler'in önemini vazgeçilmez kılıyor. Bu tabloya terör gündemi de eklendiğinde, TSK'nın siyasi tartışmaların dışında tutulmasında herkese rol düşüyor.
Lakin, bugün TSK'nın yıpratılması gibi algılanan olaylar dizisinin ağırlıklı bölümü, "Dünün kötü mirası" olarak karşımıza çıkıyor. Seçimi formalite haline getirebilen, liderlere, sandığa etki edebilen anlayışın varlığı inkâr edilebilecek durumda değil ki. Milli iradenin tecelli edeceği her aşamada anketler yaptırıldığı, sinyallere göre sivil veya yarı militer unsurlardan lojistik destek alındığı da gizlenemeyecek gerçekler olarak ortada. Ve maalesef bu faaliyetlerin ne kadarının, "Genelkurmay Başkanı, hükümetle yapacağı görüşmelere donanımlı çıkmalı, farklı kaynaklardan bilgi edinmeli" açıklaması ile örtüştüğü de belirsiz.
***

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in, kısır tartışmaların içine doğrudan girmemesi ne kadar yerinde bir tutum ise Ordu'nun sıkı sivil markaj misyonunu terk etmesi de bir o kadar gerekli tutumdur. Bir başka ifade ile Org. Koşaner ve ekibi, silah arkadaşlığı sınırlarını aşan dayanışmayı mı tercih edecektir, yoksa geride bırakılan yıllarda hukuk dışı sapmalar olduğunu kabul edip, geleceğe mi bakacaktır?
Devam eden yargılama sürecine saygılı olma gereği varsa da kurumların kendi içindeki süreçler de bir o kadar anlamlıdır. Tabii buradaki güçlük, halen sıkıntı yaratan birçok konunun emir-komuta zinciri içinde ve olağan fonksiyonun gereği gibi icra edilmesinden kaynaklanmaktadır. Görevini yaptığını zanneden ve bir gün bunların hesabı sorulacak işlemler olduğunu hiç düşünmeyenler ile profesyonelce bu süreçleri kurgulayanların birbirinden ayrılması mutlak gerekliliktir.
Netice olarak...
Hoyratça yürütülen takiplerden medet umulması kadar siyasi irade ile komuta kademesinin daha samimi değerlendirmeler yapmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Taraflar, birbirlerinin nerede duracağı hususunda güven boşluğu oluşturuyor, adını koymasa da rövanşist duygulara kapılıyorsa, orada devlettin zirvesindeki uyumdan söz edilmesi mümkün değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA