Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Büyük seçimin getirecekleri ve post-modern vesayetin tasfiyesi

Türkiye, kritik bir seçimin arifesinde.
Bu,
Milletin iradesiyle- millete rağmen gelişen irade.
İstikrarla-kaos.
Güvenlikle- belirsizlik.
Yeni Türkiye'yleeski Türkiye arasındaki seçim olacak. Bu,
Hukukun.
Huzurun.
Şeffaflığın.
Hesap verebilirliğin.
Geleceğin seçimi olacak!
Evet, seçimi etkileyen çok faktör birikti.
İllegal kayıtlara psikolojik harekât unsurları, haysiyet cellatlığına casusluk faaliyetleri eklendi. Ayrıca, ciddiye alınması, adalet önünde savunulması gereken iddialar Meclis'e yığıldı!
Şükür ki ana doğrultu kaybedilmedi:
"Söz de karar da milletindir!"
Sandığın arkasından dolanan veya halkın tercihini saptıran bütün girişimlerin, gizli planların hesabı yarın akşam kesilecek. Kuşkusuz, oy oranları o ya da bu aralıkta değişebilir. Lakin değişmeyen şey, seçmenin samimi iradesini yansıtmayan siyasetin iflasa mahkûm olduğu gerçeğidir.

***

Türkiye'nin çok partili hayata geçtiği günden itibaren, inişli- çıkışlı demokratik yürüyüşünde, mutlak başardığı tek konu "hür seçimler" oldu. Seçimlere duyulan güvenin korunması ve sürdürülmesi, başta siyasiler olmak üzere herkesin ortak sorumluluğudur. Nihayet, kaderimizi belirleyen problem:
"Vesayet!"
Ülke, düne kadar "askeri vesayetin" boyunduruğundaydı. Asker için "dost ve düşman kuvvetler" ayrımı vardı. Askeri vesayetin aktörleri ve yöntemleri iyi kötü belliydi. Sonra "örtülü vesayet" doğdu. Güvenlik- yargı bürokrasisine nüfuz eden bu "post- modern vesayet" için kendince "suçlu- suçsuz" ayrımı vardı. Kimin masum olduğuna bir polis şefi, bir savcı, bir hâkim karar vermeye başladı. Klasik vesayetten farklı olarak yeni vesayet; kimliğini saklamayı, duruma göre şekil değiştirmeyi, alanını genişleterek yaşamayı başardı.
Sonunda, şartların ürettiği yeni vesayet de deşifre edildi. O yapay mimari de çöktü. Buna karşın yeni sistem henüz kurulamadı.
Hiç endişeniz olmasın. Yaşadığımız olaylar, devletin ve siyasetin yeniden inşa sürecindeki doğum sancılarından ibaret. Türkiye, eski yapının üzerindeki kısmi düzeltmelerle ancak bu kadar yol alabildi. Gün, eskiyi düzeltme değil, yeniyi inşa etme günüdür.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA