Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'Zor ama umutluyum'

Olası bir AK Parti-CHP koalisyonu için "Zor ama umutluyum" değerlendirmesinde bulunan Kılıçdaroğlu: Koalisyon 4 yıllık olmalı. Siyasi partiler birbirine güvenmeli, samimi davranmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olası bir AK Parti- CHP koalisyonu için "Zor ama umutluyum" açıklamasında bulundu. Kurulacak bir koalisyonun 4 yıllık olması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Koalisyonu kuracak partilerin birbirlerine samimi davranmaları gerekiyor" dedi. Kılıçdaroğlu, dün gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldiği iftarda gündeme ilişkin sorulara şu yanıtları verdi:

Nasıl bir koalisyon modeli olmalı?
Sayın Davutoğlu koalisyonu kurma amacıyla görevlendirildi geliyor. Tabii hedefleri, ilkeleri nedir bunu bize aktaracak. Büyük bir olasılıkla da koalisyon hükümeti kurma teklifinde bulunacaklar.

Koalisyonun ömrü ne kadar olur?
Ben koalisyonun 4 yıllık süre için kurulması gerektiğini düşünüyorum. Koalisyonu kuracak partilerin birbirlerine samimi davranmaları gerekiyor. Samimi olarak neleri yapacağınızı, neleri yapmayacağınızı, parlamentoda nelerle karşılaşacağınızı birbirinize samimi olarak aktarmanız gerekiyor. Yıllardır biriken sorunlar var. Ekonomiye, döviz kuruna, işsizliğe bakın... Sosyal açıdan ciddi sorunlar var, uyuşturucu, boşanmaların artması gibi... Dış politikada sorunlar var, gidin sanayicilere bakın, Mısır'ın Ro-Ro seferini iptal etmesinden tutun, Suriye... Bunları kısa sürede nasıl çözeceksiniz. Elbette gönül ister ki kısa sürede çözelim, yeniden seçime gidelim. Ama bunların hiçbiri kısa sürede çözülecek konular değil.

Dönüşümlü başbakanlık öneriniz hala geçerli mi?
Ben Sayın Davutoğlu'nu dinleyeceğim ama görüşlerimizi sorarlarsa aktaracağız. (Ne düşünüyorsunuz?) Niçin olmasın.

Başbakan yardımcısı olur musunuz?
Belki olmam. CHP ortaklık kurdu diye illa başbakan yardımcısı olacağım diye bir şey yok.

Şart koyacak mısınız?
Karşı tarafı dinlemeden tek boyutlu baştan koşul koymanın çok tutarlı olmadığını düşünüyorum. Belki onlar bize çok daha güzel öneri getirecekler. Karamsar değilim.

AK Parti-CHP koalisyonu olur mu?
Zor, zorluğun birden fazla nedeni var. Birinci nedeni, geçmişte AKP ve CHP arasında güvensizlik temelinde yaşanan ilişkiler var. Bize güvence verilmeli, biz güvenmeliyiz. Eğer güven yoksa aranızda ne söylerseniz söyleyin... İkincisi, Türkiye'nin dış politikadan kaynaklanan sorunları var. Bunların çözülmesi lazım. Sorunları inşa eden kim mevcut iktidar. Suriye'den Mısır'a kadar, dış politikanın değişmesi lazım. Umutluyum ama zor olduğunu düşünüyorum. Bizim beklentilerimizin karşılanmasının zor olduğunu düşünüyorum.

AK Parti ile koalisyonda oylarınız erir mi?
Hayır, koalisyonun ve yapacağımız eylemlerin türüne bağlı.

14 ilkenin esneme marjı var mı?
Biz 14 ilkeyi açıkladık, temel ilkelerimiz var. Siyasette devletin yönetiminde kurucu irade dışındaki bütün alanları her zaman görüşebilirsiniz, tartışabilirsiniz. Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı bunun kırmızı çizgiyle alakası var mı? Onlar 'hayır, yargı eskiden olduğu gibi bağımlı olacak' derse olmaz.

AK Parti-MHP koalisyon ihtimali görüyor musunuz?
Sayın Bahçeli'nin koalisyona kapı aralaması demokrasi açısından güzel bir şey. AKP ile MHP seçmeni arasında bir geçişkenlik var. Anketlerde de ağırlıklı olarak AKP-MHP kurulması öngörülüyor, bu yönde bir kabul var. Dolayısıyla böyle bir koalisyon kurulabilir ama illa şunlar kursun diye bir beklentimiz de yok. Kısa süreli değil, 4 yıl süreyi kapsayacak, sağlıklı tutarlı bir koalisyon kurulabilir. AKP ile MHP arasında olabilir, bu bir azınlık hükümeti de olabilir.

Bir erken seçime hazır mısınız?
Kamuoyu yoklaması yaptırmadık ama milletvekillerimize söyledik, teşekkür ziyaretlerine başladık. Seçim atmosferinden Türkiye kurtulmadı zaten.

Cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi ile neyi kastediyorsunuz?
Sadece cumhurbaşkanlığı seçim yöntemi değişti, başka bir şey değişmedi. Yüzde 52 ile Anayasa'daki tarafsızlık ilkesine uymuyorsunuz, yüzde 40 ile uyacaksınız. Gül, Sezer, Demirel diğer cumhurbaşkanları nasıl uyduysa benzerini yapmalıdır. Sayın Gül gibi davranmalı. Tarafsız olmalı.

Seçim modeli değişebilir mi?
Partiler anlaşırsa eskiden olduğu gibi parlamento cumhurbaşkanını seçebilir.

Cumhurbaşkanı'nın kabineyi toplamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başbakan ben olursam gitmem. Eğer siz hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız kaçak bir binada bakanlar kurulunu toplayamazsınız. Dünyaya kendimizi güldürüyoruz. Başbakan başbakanlığını yapmalı, cumhurbaşkanı da cumhurbaşkanlığını yapmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA