Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

FED faizi nasıl artıracak?

Dünya finans piyasaları bir sorunun cevabının peşinde... "FED, faizi hangi hızla ve nasıl artıracak?"
Bu sorunun cevabı Ankara'daki G 20 Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda verildi aslında. Açıklamayı yapan isim mühim. Türkiye'nin iyi tanıdığı, Türkiye'yi de iyi bilen bir kişi: "Stanley Fischer!"
Fischer, halen ABD Merkez Bankası (Federal Reserve-FED) Başkan Yardımcısı. 2001 ekonomik krizinde IMF 1. Başkan Yardımcısı olarak Ankara'ya epeyce geldi, gitti. Kritik kararlara yol açtı. Türkiye'de 14 yıl önce kurların serbest bırakılmasına öncülük etti. Bu, aynı zamanda mecburiyetti bir bakıma. Fischer, o günkü Hazine'nin durumunu da kastederek "Yoksa maaş ödeyemez durumda kalırsınız" demiş ve IMF desteğinin ön şartlarını da sıralayıp, Kudüs'e geçmişti! O IMF kıskacı, Mayıs 2013'te son kredi taksitinin ödenmesi ile kırıldı. Ne olduysa zaten Mayıs 2013'ten sonra oldu. Gezi Olayları, Suriye'de uluslararası çözümden uzaklaşılması, terör örgütü PKK'nın silahlı unsurlarının Türkiye'yi terk etme sürecinin durması gibi... Neyse, asıl konumuz bu değil. Şu sıcak faiz meselesine dönecek olursak. Fischer, Ankara'da toplanan G 20 Merkez Bankası Başkanları'na faiz artış kararını uygulama biçimini eliyle bir grafik çizercesine anlattı. Aktarılanlara göre Fischer, sağ elinin parmaklarını birleştirip uçak kalkışını gösterir gibi, "Faiz artışı böyle olmayacak!" dedi. Sonra, 45 derecelik açıyı küçülterek, elini yavaşça yukarı doğru kaldırdı ve "Faiz artışı ılımlı ve zamana yayılarak gerçekleştirilecek" bilgisini paylaştı. Piyasaların bir şekilde satın aldığı bu senaryo FED'in en yetkili ağzı tarafından Ankara'da da "resmen teyit edildi."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA