Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

FETÖ... Gençler... Yurtlar ve devletin gücü!

FETÖ'yü devletten ve piyasalardan arındırma mücadelesinde en dikkat çekici husus, bu yapının "gençleri merkeze alan örgütlenme" biçimi oldu.
Örgüt; gençlere iyi üniversite, rahat ve ucuz barınabilecekleri ev ve yurtlar, okul bitiminde kariyer garantisi, meslekte ilerleme vaatleri sundu. Yaygınlık ve etkinlik kazandığı dönemde himmet ağı ile büyütülen, çalıntı sorularla desteklenen ve pratik sonuçlar üreten bir kapasiteye de erişti.
Şimdi... Bu karanlık mimari, kurulduğu yerden yıkılmaya başlandı.
Genç neslin açık, şeffaf ve denetlenebilir devlet sisteminin sunduğu imkânlardan yararlanması, zararlı akım ve organizasyonların tuzağına düşmemesi çok ama çok önemli. Örneğin, önümüzdeki hafta üniversiteler açılıyor. Yüz binlerce genç nerede kalacak? Devletin güvencesinde, anne babaların gözünün arkada kalmadığı fırsatlar onlara sunulacak mı?
İşte bu soruların yanıtını bulmak üzere bir araya geldik Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'la. Sn. Bakan'ın çizdiği tabloyu rakamlarla birlikte analiz edelim.
2014 başı itibariyle 280 bin civarındaki öğrenci yurdu kapasitesi 550 bine yaklaştı.
2017 içinde 600 bini aşacak. Yani iki yılda, bir Kredi Yurtlar Kurumu daha inşa edildi.
Bu yıl, "Benim ihtiyacım var" diyen ve geçerli yurt başvurusu yapan öğrenci sayısı 364 bin. Bu gençlerin 220 bini bir yurda yerleşti. Önümüzdeki iki yıl içinde yurt talebinin tamamı karşılanacak. Aslında, eski ranza modeline dönülse yurtlarda yatak fazlası bile doğabilir. Ki benim öğrencilik zamanımda küçücük odalara ranza konulur, kapasitenin arttığı savunulurdu. Şartlar gayri insani idi. Oysa bugün Kredi Yurtlar, ulaştığı medeni standardın altına düşmek istemiyor.
Bakan Kılıç, FETÖ'den temizlenen ve kamu envanterine geçen yurtlarla ilgili ilginç bilgiler de verdi...
"Bu FETÖ yurtlarına, yurt demek için bin şahit lazım." Bunlar ev tarzında yapılmış. 50-60 kişilik yerleri bizim kullanmamız mümkün değil. Ama bunun kullanımı açısından ihtiyacı olan sivil toplum örgütlerine tahsis ediyoruz.
Kullanabileceğimiz kapasite aşağı yukarı 20 bin civarında. Buraların fiziki anlamda bizim standartlarımıza getirilmesi gerekiyor. Taramaları yapılıyor. Çünkü malum gizli odaları, gizli kameraları, dinleme sistemleri olabiliyor. Biz işimizi sağlam tutalım da!
İstanbul Mimar Sinan Yurdu, 4 bin 200 öğrenciye hizmet veriyor. Bu yurt FETÖ'den alındı. Yüzde 60 inşaat seviyesinde el konuldu, tamamlanıp hizmete açıldı.
Başakşehir'de bir yer daha bulduk.
Yine FETÖ'ye ait. 38 dönüm arazi. Oradan da 4 bin kişilik bir yurt çıkacak.
FETÖ'nün Ankara'daki sembolik yerlerinden biri de Kredi Yurtlar Kurumu'na geçti. Melek İpek Gençlik Merkezi!
Orası tam bir yurt da değil. Başka bir formasyonu var. Onlar için bir semboldü. Devlet buraya imkânlarını getirdi ve Kredi Yurtlar Kurumu'nun tabelası asılıyor şu anda.
Kredi Yurtlar Kurumu başvuruları ve yerleştirmelerinin e-devlet üzerinde kolaylıkla yapılıp, 11 ayrı kurumdan gelen bilgilerin çapraz kontrolü ile sonuçlandığını, yurtlarda sadece barınma imkânı sunulmadığını ayrıca her türlü sosyal ve eğitsel talebin karşılandığı bir altyapı kurulduğunu da belirtelim. Ve son bir hususla bitirelim. Devletin yurtlarında, "manevi önderler" görevlendirilmesi, FETÖ'nün "abi sisteminin panzehiri" olarak düşünülmelidir. Duru bilgiyi ve güvenilir insanları speküle edenlere duyurulur!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA