Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Enerjide bir şeyler oluyor!

Sessiz ve derinden gittiği için pek çok kişinin şimdilik dikkatini çekmiyor.
Ama sektördekiler gayet iyi biliyor, yakından izliyor. "Enerji sektöründe bir şeyler oluyor!" Daha doğrusu, iyi şeyler oluyor. Yapısal dönüşümün ayak sesleri duyuluyor.
Konunun, reformcu ve yenilikçi tarafına değinmeden önce, hepimizin günlük hayatına, yani cebimize yansıyan bölümüne özel bir paragraf açarak devam edeyim.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak kısa süre önce doğalgazda indirim kararını açıkladı ve elektriğe de zam düşünmediklerini paylaştı.
2017 yılı için 2.5 milyar lira daha az enerji faturası ödenmesi anlamına gelen bu karar, öyle kolay alınmış görünmüyor.
Zira Bakan Albayrak, İran'la tahkim sürecinin Türkiye lehine sonuçlanmasına rağmen, geriye yönelik indirim oranı netleşip doğrudan yansımadan, iç piyasada konut ve sanayiye arz edilen doğalgazda bağlayıcı indirim sözü vermemişti. Ama İran gazının maliyetinde ortaya çıkacak nispi avantajı vatandaşa indirim olarak yansıtma niyetini paylaşmıştı. Esasen, İran'la müzakereler belli bir noktaya gelmiş olsa da gerçek manada, alım maliyetleri henüz düşmedi. Fakat düşeceği sınır gözetilerek 1 Ekim'den geçerli olmak üzere ülke genelinde doğalgaz satış fiyatları yüzde 10 indirildi. Kış ayları öncesi ayrıca değerli olan bu açıklama aynı zamanda elektriğinin önemli bölümünü doğalgaz çevrim santrallerinden sağlayan Türkiye için elektrik fiyatları üzerindeki baskının da azalması demek. Ki Bakan bu hususu "elektrikte zam düşünmedikleri" biçiminde ifade etti. Doğalgazda indirim kararı ile elektrikte fiyatları değiştirmeme çabasının, görünür gelecekte gerek enflasyona gerekse sanayide üretim maliyetlerine olumlu etki edeceğine kuşku yok. Enflasyonda, gıda sektörü kaynaklı anormallikleri giderme adımları da hesaba katıldığında, bilhassa faizdeki oyunun da bozulacağını görmemiz sürpriz olmayacak.

***
Enerji denkleminde bir başka boyut daha söz konusu.
"Yerli, milli, güvenli ve sürdürülebilir enerji" için geliştirilen strateji de çok ama çok önemli. Yenilenebilir enerjide yeni bir model açıklanmak üzere. Yıl sonuna kadar güneş ve rüzgârda iki büyük ihaleye tanık olabiliriz.
Bu ihalelerin farkı, yerli ARGE'nin önünü açacak olması. Yani, Türkiye'de teknolojiyi geliştirmek için sadece alım garantisi vermek yetmiyor. Alım garantisi ile Türkiye daha çok teknolojiyi tüketen ülke oluyor ama yeterince üretemiyor.
Enerji yatırımları ve teşvikleri vesilesi ile Türkiye'de yerli üretimin teşviki, teknoloji transferi de çok kritik bir konu. İhalelerin, yüksek fiyata endeksli olması yerine, açık eksiltme ile belli bir kapasiteyi garanti edecek ve yerli üretimi cesaretlendirecek şekilde yapılacak olması epeyce ezberi bozmaya aday.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA