Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Devlet Bey’i tercüme etme çabası mı, reel politiğin zorlaması mı?

Türkiye, günlerdir MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "Başkanlık sistemi ile ilgili hamlesinin" şifrelerini çözmekle meşgul. Devlet Bey nereden ve kimlerden ses geldiğini iyi izliyor. Zaten bu çevrelerin önemli bir bölümüne ilişkin yerleşik kanaatler de taşıyor. Mesaj üstüne mesaj vermeyi sürdürüyor.
"Ne demek istedi?" acaba diye soru sorup yorum yapanlardan gelen toplara falsolu vuruyor.
MHP iç dinamiklerini ve Sn Bahçeli'yi tanımayanları şaşırtıyor.
Ama oyun oynamıyor!
Öyle anlaşılıyor ki Devlet Bey, tarihin yeni kırılma noktasında Türkiye'nin beka meselesini doğru okuyor. Bu nedenle günlük siyasetin kısır çekişmelerinin dışına çıkmaya çalışıyor. Parti içinden ve dışından gelen salvoları önlemeye aynı zamanda siyasi çizgisinde kırıklık yaratmadan süreci yönetmeye çabalıyor.
Söylediklerini tevil etmek bize düşmez.
Ancak reel politiğin şartları ve MHP'ye değen yönlerine dair derin değerlendirmeler söz konusu:
Sn Bahçeli, Başkanlık sistemine mesafesini koruyor, parlamenter sistemin revizyonunu savunuyor. Ancak, 10 Ağustos 2014'ten bu yana test edilip uygulanan, 15 Temmuz darbe gecesi net şekilde görülen güçlü liderlik ihtiyacını reddedemiyor.
"Cumhurbaşkanlığı sistemi" diyebileceğimiz mevcut durumu sabitlemeyi ve aynı zamanda milletin tercihini güncellemeyi öneriyor. Bu politika hem "Mutlak Başkanlık modeline geçit vermedik" hem de "Milletin sözünün üstüne söz söylenmez" demek için geniş hareket alanı bırakıyor.
Başkanlık türevi bir sistemde, seçim barajı olmayacağı için MHP'nin parlamento dışı kalması veya bırakılmasına yönelik senaryoları boşa çıkarıyor.
MHP liderliğine dönük FETÖ benzeri operasyonları sekteye uğratmayı başarıyor.
Sadece, "Fiili durumu, daha kesin hukuki çerçeveye bağlayalım ve milletin nihai kararını görelim" sinyali verdiği için doğrudan hedef haline geldiğini, güvenliğinin bile riske girdiğini dikkate alıyor lakin bunlara pabuç bırakmıyor!
MHP'nin temel tezlerini ve duruşunu inkar etmeden, AK Parti ile müzakere marjı oluşturarak, siyaseten anahtar konumunu pekiştiriyor.
Devletin ve milletin geleceği için önemsediği hayati konuları teminat altına alarak, siyasetin yeniden yapılanacağı, partilerin sadeleşeceği günler için önden tedbirini almış oluyor.
Netice olarak... Devlet Bey'in açılması için davet ettiği yol, bu milletin zaten ilerlemeyi istediği yol olarak görünüyor.
Meclis'in seyri ne olursa olsun, Sn Bahçeli'nin bu çıkışından sonra er ya da geç "Su akar yatağını bulur!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA