Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Devlette ‘stres birikimi’

Siyasette var da devlette yok mu? Fazlasıyla var... Nedir o?
Kuşkusuz "metal yorgunluğu!"
Lakin...
Bu sıralar Ankara'da elle tutulup gözle görülmesi zor olan ama Ankara ruhunu bilenlerce hissedilen "stres birikimleri" söz konusu. Bu basıncın "yakın, orta ve uzun vadeli" nedenleri var.
Her şeyden önce yaklaşan Yüksek Askeri Şûra, önemli bir faktör. 15 Temmuz darbe girişiminin sıcaklığı içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) gerçekleşen reformun hazmedilme kapasitesi, ağustosta test edilecek. Bir bakıma, TSK'daki dönüşümün, derinliği, yönü ve sürdürülebilirliği 9 Ağustos Şûrası'ndan sonra netleşecek. Silahlı Kuvvetler'in komuta kademesinin nasıl yapılanacağı, önü açılacak komutanların kimler olacağı, kripto FETÖ'cülerin ayıklamasında gizliliğin ne şekilde sağlanacağı da kritik hususlar. Genelkurmay Karargâhı'nı, farklı tarz ve düşüncelere sahip generallerin, birbirine yakın tarihlerde ziyaret etmesini, nabız yoklanmasını da bu kapsamda düşünmek mümkün.
Anayasal zeminde hükümet sistemi değişiminin hayata geçeceği 2019'a ilişkin öngörülerin bugünden başladığını söylemek de yanıltıcı olmaz. Devletin yeniden inşa edileceğini bilen, çok değişik ekiplerin şimdiden pozisyon alma mücadelesine başladığını, bu girişimlerin örtülü bilek güreşlerine sahne olduğunu ileri sürmek de kehanet sayılmaz.
Ve belki de en mühimi, 2023 yılı. Yani, Cumhuriyet'in 100. yılında devletin zirvesinde kimlerin olacağı, siyasi kadroların ve onları lojistik olarak destekleyen güvenlik, istihbarat ve ekonomi bürokratlarının hangi bileşimde buluşacağı.
Özetle... Ankara'da izin ve tatil moduna girenler bulunduğu gibi devletin ve siyasetin geleceği adına rol üstlenenler de var. Kimi hafta sonunu kimileri de 6-7 yıl sonrasını planlıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA