Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Kur oyunundaki aktörler

Türkiye'nin, benzeri farklı tarihlerde de sergilenen "kur-faiz operasyonu" ile karşı karşıya kaldığı bir gerçek. Hemen belirteyim, "komplo teorisinden" bahsedecek veya "bize düşmanlar" gerekçesini ileri sürecek değilim. Ama gerçekler; dış kaynaklı ve iç işbirlikçi bir kurguya işaret ediyor.
Kur şokuna karşı, Merkez Bankası elinden geleni yapıyor, döviz likiditesi üretiyor. Fiyatlar genel seviyesinin yüksek seyrettiği ancak yerli piyasanın yeterince canlı olmadığı bu ortamda faiz tuzağına düşmemeye çalışıyor. Artık bu tabloya, kamu maliyesinin de destek vermesi, BDDK'nın daha etkin çözümler geliştirmesi ve politik risklerin ekonomi üzerindeki yansımalarının da azaltılması gerekiyor.
Örneğin Almanya... Sıkıntılı gündem maddeleri nedeni ile Türkiye- Almanya ilişkileri limoni. Alman Dışişleri Bakanı Gabriel'in sürpriz Antalya ziyareti de önemli. Ama derin Almanya'nın kredi limitleri ve proje finansmanı boyutunda Türkiye'ye örtülü baskı kurduğu inkâr edilemez. Kur spekülasyonunda Almanya merkezli değerlendirme ve beyanların belirgin etkisi olduğu açık.
Örneğin ABD... Halkbank markasına yönelik adli görünümlü ama siyasi hedefli kumpasın her gün ilginç bir sayfasına hatta psikolojik harekâtına tanık oluyoruz. Halihazırda biliyoruz ki tüm tezgâha rağmen Türk kamu yöneticileri ve yetkilileri ile ilgili Amerikan hukuk sistemi standartlarında delil ya da ifade söz konusu değil. Oysa kimi ABD gazeteleri aksine hava basarak Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor.
Ve tabii ki madalyonun Türkiye yüzü... Yabancı analistlerle temaslarında, bilerek veya bilmeyerek(!) aceleci yorumlarda bulunan aktörler... Artık onların da şeffaf olma zamanı geldi. Türkiye hakkında kimin ne dediğini, gerekçeleri ile bilmek bu milletin hakkı. Karnından konuşanlarla, beyninden konuşanların kim olduğu bilinsin ki Türkiye'nin ekonomik itibarına ne kadar katkı sağlandığı, ne kadar hatalı değerlendirme yapıldığı da anlaşılsın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA