Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Dikiz aynasından Cumhur İttifakı...

Siyasi kulislerde, Cumhur İttifakı'nın geleceği ile ilgili senaryolardan geçilmiyor. Mesele, daha çok MHP üzerinden tartışılıyor. Her ne kadar Genel Başkan Devlet Bahçeli, "Bizi anlamak için dinlemek gerekir" dese de Cumhur İttifakı'nın orta uzun vadeli kaderi, Devlet Bey'in zihni kodlarında gizemini koruyor. Bu sıralar aday adayları üzerinden "taktik hamleler" yaparak AK Parti'ye karşı siyasi ağırlığını hissettirme çabası sergilese de MHP yönetimi, Türk devlet yapısı yeniden inşa edilirken ittifakın devamını hayati olarak görüyor.
Cumhur İttifakı'nı yaşatma iddiasına rağmen siyasi genetik yapısı, MHP'yi sürekli dikiz aynasına bakmaya zorluyor. Sn. Bahçeli, ittifak arabasının orta aynası ile AK Parti'yi, sağ dikiz aynası ile İYİ Parti'yi, sol dikiz aynası ile HDP'yi izliyor. Aşırı ihtiyattan doğan stres, ittifakı kısa vadeli gören çevrelerin operasyonları, AK Parti ile ilişkileri eşitler arasında yürütme arzusu MHP'de muhtelif komplikasyonlara da yol açıyor. Devlet Bey, iki hafta önceki grup toplantısında, yerel seçimde ittifak yapılmayacağını ilan ederken, salonun coşkuyla alkışlaması biraz da bu psikolojik ortamdan kaynaklanıyor. Kuşkusuz Sn. Bahçeli -tabiri caizse- "dolduruşa gelmeyecek" soğukkanlılıkta bir isim. Lakin partililerin duygusal dalgasından etkilenen Devlet Bey'in yeniden durum değerlendirmesi yapması da gerekiyor.

***
Öyle görünüyor ki Devlet Bahçeli, FETÖ başta olmak üzere sorunlu unsurlar kamudan temizlenirken ülkücü kadroların, beka sigortası olarak devlette sorumluluk almasını önemsiyor. Aynı zamanda MHP'yi yeni siyasetin merkezine yaklaştırma ve bu merkezde kalıcı kılma projesiyle de yol alıyor. Devlet Bey,1999 deneyiminden de hareketle birkaç bakanlıkla sınırlanabilecek konjonktürel çıktılara da takılıp kalmak istemiyor. Aksine, siyasi riskin AK Parti'de olduğu, yapıcı tutum takındığı algısı ile sempatinin MHP'de toplandığı bir duruş şimdilik avantaj da yaratıyor.
Netice olarak... Cumhur İttifakı'nın siyasi ömrü, yerel seçimlere dönük yüzü, çeşitli yanlış anlaşılmaların kaynağı ve yeni bir iletişim dili geliştirilmesi gereği Sn. Bahçeli'nin, Cumhurbaşkanı Sn. Tayyip Erdoğan'la "özel gündemle" bir araya gelmesini gerektiriyor.
Yerelde ittifak olmasa bile "Cumhur İttifakı sürecek" deniyorsa, bunun nasıl olacağı, hangi beklenti ve hissiyat içinde yönetileceğinin tarifinde sayısız fayda bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA