Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Mahalli yenilenme... Ama nasıl?

Raporlar, anketler, gözlem notları, nabız yoklamaları, farklı isimler üzerinden farklı zamanlarda yürütülen eşdeğer çalışmaların ortak noktaları... Anlaşılan o ki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, siyasi tasarımı tabanda sağlam maya tutmuş.
Neden? Çünkü tüm tespitler şu üç hususa işaret ediyor.
1- Yenilenme gereği. 2- Genç yüzleri görme isteği. 3- Yerel yönetimlerde kadın eli.
Değişim talebi olarak da ifade edilebilecek mesajların oranının yüzde 75'i bulması, AK Parti tabanında bile "Adaya göre oyumun yönünü belirlerim" diyenlerin yüzde 30'u aşması başlı başına dikkate değer neticeler. Lakin "kan tazelenmesi" beklentisine karşın, özellikle büyükşehirlerde isim bazında analize girildiğinde AK Parti'nin yıllardır siyasi sahnesindeki aktörlerinin zikredilmesi de ilginç bir durum.

***
Şurası açık bir gerçek, 31 Mart 2019 seçimleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin temellerinin sağlamlaştırılması bakımından çok önemli olacak.
Muhalefet bloğuna akıl veren çevrelerin, "Cumhurbaşkanı seçimi ile kabine kuruldu ve hükümet etme sorunu olmayacak. Yerelde tavrınızı buna göre belirleyin. Endişe edecek bir şey yok!" kampanyasına aldanmamak gerek.
Misyonları farklı üç dört partinin sadece Erdoğan karşıtlığı ortak paydasında buluştuğu, gelecek tasavvuru ortaya koyamadığı bir dönemde siyasetin mahalli taşıyıcı sütunlarında çatlak oluşmaması lazım. Bu nedenle...
1- Ekonomide toparlanma sürecinin makul zaman diliminde gözlenmesi ve seçim sath-ı mailine girildiğinde moral aşılayacak olumlu gelişmeler yaşanması kritik eşik. 2- İl ve ilçe belediye başkanlıkları, başkan yardımcılıkları ve belediye meclisi üyeliklerinin paylaşımına dayalı konjonktürel işbirliklerinin üreteceği muhalefet adaylarının siyasi karşılığının ne kadar olacağı da mühim. 3- AK Parti ile MHP arasında İstanbul ve Ankara'yı esas alan Adana, Mersin, Manisa, Balıkesir denklemini içeren Antalya, Hatay, hatta Giresun gibi illeri gözeten işbirliği ihtimali de belirleyici unsur. 4- Kürt kökenli seçmenin tercihi de hesaba katılması zorunlu bir faktör. 5- Ve nihayet Cumhurbaşkanı'nın, aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı olarak siyasi ferasetiyle vereceği kararlar da hayati değer taşımakta. Kazanma şansı yüksek garanti adaylarla, yeni simaların oluşturacağı bileşim; merkezi siyasete etki eden unsurlarla yerel siyaseti şekillendiren unsurların birlikte yönetilmesini ve başarıyı da beraberinde getirecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA