Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

İki ülke, iki deneyim... Türkiye farkı!

Uluslararası ekonomi çevrelerinde iki ülke özellikle yakından izleniyor. "Türkiye ve Arjantin." Hemen her platformda ya bu iki ülke konuşuluyor ya da temsilcilerinden ayrı ayrı sunuş yapmaları ricası iletiliyor. Son dönemdeki toplantı notları "Türkiye farkı" denilebilecek bir durumu ortaya koyuyor. Arjantin'in izlediği yol ile Türkiye'nin seçimi arasında farklar, neticeye de yansıyor.
Arjantin, IMF ile anlaşma yapmayı tercih etti. 50 milyar dolarlık fon karşılığında IMF reçetesine razı oldu. "Arjantin için güneşli günler yakında" diyen IMF Başkanı C. Lagarde, ilk kredi diliminin serbest bırakılması sırasında, yaldızlı lafları kadar cömert olmadığını gösterdi. IMF'yi ikna için çabalayan Arjantinli yöneticiler, kendi halkını gözetmekten ziyade, yabancıları memnun etmeye uğraştılar. Toplumsal tansiyonu düşüremedikleri gibi ekonominin toparlanacağına dair umut da dağıtamadılar.
Türkiye ise açık ve örtülü şekilde gelen "IMF ile masaya oturun" telkinlerine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararlı duruşu ile prim vermedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak imzalı Yeni Ekonomi Programı ise Türkiye'nin, kendi sorunlarını kendi imkân ve kabiliyetleri ile çözebileceği anlayışıyla hazırlandı. Yerli ve milli program, "mali dengelenme, mali disiplin ve değişim" esasları üzerine bina edildi. Amaç; "kur şokları başta olmak üzere her türlü iç ve dış türbülansa karşı ekonominin dayanıklılığını artırmak, enflasyonu düşük tek haneye indirmek, cari açık riskini ortadan kaldırmak ve sürdürülebilir büyümeyi teminat altına almak" olarak belirlendi. 2019 bütçesi de bu mantıkla kurgulandı. Tıkanıklık gözlenen, stok biriktiren sektörlere geçici vergi önlemleri ile nefes aldırıldı. Ticari sözleşmelerden, döviz talebine etki eden onlarca alana kadar pek çok düzenleme yapıldı. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı, iş dünyasında ve tüketicide karşılık buldu. Siyasi ve jeopolitik riskler azaltıldı. Bankacılık sisteminin etkin çalışmasına katkı verecek özel bir mekanizma son aşamaya geldi. İstihdam duyarlı teşvik tedbirleri tek tek uygulanmaya başlandı.
Neticede... Arjantin patinaj yaparken Türkiye için ufkun açık olduğu ve doğru politikalarla yol alındığı içeride ve dışarıda genel kabul gördü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA