Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Arjantin... Venezüella... Türkiye’nin özgün konumu...

Bu yıl G 20 Zirvesi'ne Arjantin'in ev sahipliği yapması pek çok açıdan ibretlikti. IMF Başkanı Lagarde ile tesadüfen aynı otelde konaklamamız ise Türkiye ekonomisinin özgün taraflarını yeniden düşünmemiz için bir fırsattı. Zira temmuzda G 20 Ekonomi ve Maliye Bakanları Toplantısı vesilesi ile geldiğimiz Buenos Aires'i, toparlanmak bir yana daha da dibe vurmuş bulduk. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da katıldığı 4 ay önceki o toplantıda IMF Başkanı Lagarde, "Arjantin için güneşli günler yakında" diye umut dağıtmıştı. Ama Arjantin'de ekonomik sorunlara, sosyal sorunların da eşlik ettiğini gözlemledik.

***
Bir kez daha anladık ki...
IMF, yeni dönemde uygulayacağı kimi politikaları bu sıralar Arjantin'de deniyor. IMF'nin, Arjantin'i denek yapması, geçenlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uzmanlarınca yayımlanan bir makaleyi hatırıma getirdi. Bizim araştırmacıların tespitine göre, IMF'nin istihdama neşter vuran politikaları, yükselen ekonomilerin rekabet gücünü sekteye uğratıyor.
Neden? Çünkü nitelikli iş gücü ile birlikte işletmelerin organizasyon kabiliyeti de tasfiye oluyor.
Seyahat sırasında ilk ağızdan değerlendirmelerini dinleme fırsat bulduğumuz Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı, ekonomi noktasında yine umutlu ve cesur gördük. Kur, enflasyon, faizler, cari açık, Cumhurbaşkanı'nın iki ay öncesinden söylediği seviyeye doğru geriliyor.
Bakan Albayrak ise 2008 Ağustos'unda patlak veren küresel finansal krizin Türkiye'de olumsuz etkisinin yaşandığı süre ile 10 Ağustos 2018'de Washington'dan tetiklenen kur türbülansının negatif etkisinin kırıldığı süreyi kıyaslıyor.
Ekonomide güven ve öngörülebilirlik ortamının hızla tesis edildiğini vurguluyor. Enflasyonun, yılsonunda Yeni Ekonomi Programı'ndaki hedefe yakınsayacağını savunuyor... Son rakamlar da onu doğruluyor.
Ve bir son not... ABD, İran'a ne yapıyorsa benzerini Venezüella'ya da uyguluyor.
Kaynakları zengin ama yaşantısı fakir bu ülkenin, 15 Temmuz gecesi Türkiye'deki darbe girişimini dakika dakika izlemesi ve erkenden tepki vermesi tesadüf değil. Tam da bu nedenle Türkiye'nin, ekonomik ve politik açıdan yeni ve bağımsız çizgi çekmek, dünyaya da ilham kaynağı olmak gibi tarihi rolü var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA