Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

İçeriklerine göre ürün seçmek

Piyasadaki ürünlerde üç bine yakın nemlendirici malzeme içeriği var. Kremleri kullanırken dikkat etmeniz gereken konu ise cilde zarar vermemek

Cildi dışarıdan nemlendirmek ve yağlı tutmak birçok fayda sağlar. Birincisi; iyi formüle edilmiş bir nemlendirici, cildin üst katmanlarındaki doğal nemlendirme faktörlerini de harekete geçirir. İkincisi, nemlendirici etrafa dağılan ve gevşek duran ölü deri hücrelerinin birbirlerine yapışmasını sağlayarak cildin yüzeyini pürüzsüzleştirir. Üçüncüsü ise bir nemlendirici, formülüne bağlı olarak, cildin üzerine ince bir örtü gibi yayılarak nemin dışarı kaçmasını engeller. Pürüzsüz ve nemli görünümün geçici olduğu doğrudur ancak nemlendirme sık ve düzenli uygulanırsa iyileşmeler kalıcı hale gelebilir.

LAZER, PÜRÜZÜ YOK EDER

Cildi yenilemek için uygulanan kozmetik cerrahi teknikleri, temelde deriyi geriye çekmekten ibarettir; cildin dokusunu değiştirmekte faydalı olmaz. Lazer ve kimyasal soyma işlemleri yüzeydeki pürüzleri ortadan kaldırır ve ciltteki kolajen üretimini artırır ancak cildin su tutma kapasitesini veya gözeneklerin büyüklüklerini etkilemez. Pürüzsüz görünme ve yumuşak hissetmenin yanı sıra cildin üst tabakalarını su ve nemlendirici içerikler ile nemlendirmek, bariyer fonksiyonunu artırır. Bozulmamış, sağlıklı bir bariyer, cildin kendi nemlendirme sisteminin en yüksek kapasite ile çalışmasına olanak tanır. Ayrıca çevresel saldırılara karşı daha iyi bir koruma sağlar. Stratum corneum'daki boşluklardan nem dışarı çıkar ve çevredeki serbest radikaller ve mikro-organizmalar kolayca içeri girer. Yüzeydeki tüm küçük yarıklar ve çizgiler daha belirgin bir hal alır ve kuru, korunmayan cilt yaralanmaya müsait hale gelir. Piyasadaki ürünlerde kullanılan kabaca 3 bin kadar nemlendirici malzeme vardır. Çoğu, doğal nemlendiricilerin yaptıklarını yapmaya odaklanmıştır: Stratum corneum'un yaklaşık 20 katmanında yer alan ölü hücrelerin çevresine su çekmek ve suyu tutmak. Bu malzemelere nemlendirici adı verilir. İçlerinde en yaygın kullanılan ve en etkili olanı, ciltte doğal olarak da bulunan sodyum PCA'dır. Yumuşatıcılar da nemlendirici etkisine sahiptir. Bazıları nemi iceride tutmak icin ciltte ince bir kılıf oluşturur. Aslında stratum corneum'daki yapısal lipitlerin yarısını meydana getiren seramidler, nemi artırmak icin cilde harici olarak da uygulanabilir. Gliserin de diğer bir güçlü yumuşatıcıdır. Yalancı safran yağı ve shea yağı gibi yağlar da stratum corneum'daki suyu muhafaza etmeye yardımcı olur.

TAHRİŞ EDEN ÜRÜNDEN UZAK DURUN
Cildi nemli tutmak, bazı şeyleri yapmayarak da mümkün olabilir. Mesela cildinizi tahriş eden ya da kurutan ürünlerden uzak durmaya dikkat etmek gibi. Yetişkinlik akneleri ile ilgili problemleri olan kimseler bu öneriye sadık kalmakta güçlük çeker. Yetişkinlik akneleri ile ilgili önerim, öncelikle cildi içeriden ve dışarıdan su ile donatmak, daha sonra ihtiyaç duyulan bölgelere akne savaşçıları yerleştirmektir. Bu bölgeler, genelde yağ bezlerinin en aktif olduğu burun ve çene bölgeleridir. Bu benim 'özel problem' adını verdiğim yaklaşımımdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA