Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Hücre hasarını onarın

Vücudumuz, hücreleri ve bağ dokusuna verilen hasarı sürekli onarır. Bu onarma işlemi için gerekli hammaddelerin ona sağlanması gerekir

Suyu hücre içerisinde tutabilmek için yapmamız gereken şey hücre duvarlarını onarmaktır. Vücudumuz bir fabrika gibidir; hem de oldukça etkileyici bir fabrika. Hücreleri ve bağ dokusuna verilen hasarı sürekli onarır. Ama sıklıkla onarma işlemi için gerekli hammadde konusunda sıkıntı çeker. Tıpkı fabrikada olduğu gibi, yaşlanmayla birlikte vücut aynı işi yapmak için daha da fazla hammaddeye ihtiyaç duyar. Tenis topu örneğimi hatırlayın. Havanın dışarı kaçmasını engellemek istiyorsanız topu, çevresine lastikten bir katman saracak bir fabrikaya götürmeniz gerekir. Ancak fabrikada ya lastik kalmadıysa? Onu da bulmanız gerekir... Fabrika, ihtiyacı olan lastiği elde eder etmez duruma el koyarak gerekli onarma işlemini gerçekleştirecektir. Aynısı vücudunuz için de geçerlidir. Hücrelerinizi nasıl iyileştireceğini bilir. Temel fonksiyonlarından biri budur. Ancak sorun, hücreleri onarmak için gerekli besin maddelerini yeteri kadar alamamanızdan kaynaklanır. Hücre duvarlarınız birçok farklı şeyin yanında lesitin ve lipitlerden meydana gelir. Yumurta sarısında lesitin olduğu için kolesterol problemi olmayan hastalarıma günlük beslenme düzeninde bir tam yumurta tüketmelerini öneririm.

LİPİTLER VE YAĞLAR
Hücre duvarının diğer bileşenleri lipitler ve yağlardır. Verilebilecek ilk örnek temel yağ asitleridir. Bu asitler önemlidir çünkü vücutlarımız bu maddelerin üretimini yapamaz ve bu maddeler sağlıklı bir vücuda sahip olmakta önemli rol oynar. Diğer lipitler üretilebilir ama yaşlandıkça bu üretimin miktarı düşer, o sebeple beslenme sırasında bu maddeleri de gıda takviyesi olarak almamız gerekir. Sorun genelde 'kötü yağ' tüketmemiz, iyi yağlardan yeterli miktarlarda almamamızdır. Bu sebeple de vücudumuz onarma işlemi için bu kötü yağları kullanmak zorunda kalır. Kötü yağlar enflasmasyon ve serbest radikal üretimine yol açtıkları için problemin daha da kötüye gitmesine neden olur.

TEMEL YAĞ ASİTLERİNDEN ZENGİN BESLENİN
Vücudunuz zaman ve çevrenin hücrelerinize verdiği hasarı tersine çevirmek için harekete geçirilmiştir. Lesitin ve temel yağ asitleri yönünden zengin bir beslenme biçimi hücre duvarlarını tekrar yapılandıracak ve kuvvetlendirecek, suyu hücrenin içerisinde tutmayı başaracaktır. Temel yağ asitleri bazı soğuk deniz balıklarında, bazı yemişler, çekirdekler ve bitkisel yağlarda bulunur. Ayrıca bu malzemeleri içeren gıda takviyeleri de alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA