Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yeni yaşam tarzı; hepimiz Avatarlaşıyoruz!

Yeni ürünler, çevreye duyarlı tüketiciyi, 3'üncü boyutun cazibesiyle buluşturuyor. Panasonic Genel Müdürü Suzuki; "ileri teknoloji, çevreye ve insana dost olmak zorunda" diyor.
James Cameron, çeyrek asır önce yönetmen koltuğuna oturduğunda, ortaya Terminatör filmi çıkmıştı. Yaşam tarzını etkileyen teknoloji, güç ve performans vurgusunu ön plana çıkarıyordu. Evlerimiz, cihazlarımız, daha hızlı chipler ile donatılınca hepimiz daha fazla güç talep eder olduk.
Çeyrek asır sonra Cameron bu defa Avatar'ın yönetmen koltuğundaydı. Çevre derdi olmayan Terminatör gitmiş yerine çevreyi korumak adına dostlarıyla dahi savaşan bir Avatar çıkmıştı. Üstelik 3 boyutlu olarak...
İşini "yaşama dair fikirler" üzerine kuran Panasonic, şimdi Avatar'ın temsil ettiği 2 ana akımı, iş modeli ve ürün olarak evlere sokuyor. Panasonic Türkiye Genel Müdür Shigeo Suzuki ile bu yeni trendi konuşuyoruz.
Söylediği; çevreyi dışarıda bırakan hiçbir iş modeli ve ürünün, "sürdürülebilir" olmayacağı... Tüketici elektroniğinde çeyrek asırdır yaşanan gelişmeler, eskisi gibi çevreyi tahrip eden "Terminatör teknolojiler" bugün, çevre için savaşan Avatar halini almış.
Suzuki'ye firmasını bir sonraki adımını soruyorum; "çevre dostu ve daha az enerji tüketimi" diyor. Her ürünü veya hizmeti, bu bakış açısıyla dönüştürdüklerini söylüyor.
Çevreyi korumanın yalnızca ağaç dikmek olmadığı bir zamana doğru yol alıyoruz. BP'nin denizin dibinden fırlayan tıpası, ortalığı batırırken, gezegeni koruma yolunda "gayreti olmayanı" dışlayan bir anlayış da yavaş yavaş piyasalara hâkim oluyor.
Daha az karbondioksit salınımı ve daha az enerji tüketimi, çevreyi korumanın "proaktif" yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Shigeo Suzuki, bu alandan kendi dönüşüm örneklerini veriyor; Mesela Dream Cup Güneş Arabası yarışması Suzuka 2010'a katılan yarışcılara destek. Çeşitli üniversitelerin güneş arabaları yarışlarını organize etmek ve yüksek kapasiteli lityum-iyon pillerin kullanımını yaygınlaştırmak.
İçten yanmalı motor dünyasının sorgulandığı günümüzde; yakın gelecek; Suzuki'ye göre "insana dost" teknolojiler etrafında oluşacak. Bu noktada zihnimde Avatar'ın canlanması da bu yüzden zaten.
Avatar benzetmesine takılıp kalmam, bu filmin Terminatör'den farklı tekniği yüzünden...
İnsanlar 3'üncü boyutu çok sevdi
. Bugün plazmasından led ekranına dek bütün ekranlar, 3'üncü boyuta geçme yarışında. Tuhaftır bunu yaparken, eski 3 boyutlu tüp şekillerini, 2 boyutlu yassı plakalara dönüştürerek...
Shigeo Suzuki, 10 aydır Türkiye'de... Boğaz'ın manzarasını gösterip; "Tokyo'dan çok daha derin bir perspektifiniz var ve insanlar artık bu manzarayı 3 boyutlu olarak izlemek, saklamak ve nakletmek istiyorlar" diyor.
Nitekim bu bakış açısıyla dünyanın ilk 3 boyutlu kamerasını bu hafta bütün dünyaya tanıttılar.
Kısacası, James Cameron'un yönettiği 3 boyutlu kamera şimdi bizim elimizde, evimizde ve artık doğa Terminatör'ü değil, çevreci Avatar'ız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA